Kampen scoort in de middenmoot op Geluksmonitor

Kampen scoort in de middenmoot op Geluksmonitor

Nieuws, Regionaal 0 Comment

CBS meet kwaliteit van leven in de ’Monitor Brede Welvaart’

Vergeleken met andere plaatsen beleven inwoners van gemeente Kampen de ’tevredenheid met het leven’ niet bijzonder hoog. Die tevredenheid is één van de indicatoren die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meeneemt in haar ’Regionale Monitor Brede Welvaart’ over afgelopen jaar. Landelijk scoort Kampen beneden het gemiddelde maar van alle gemeenten in Overijssel zit Kampen met haar brede welvaartsbevinden boven het gemiddelde.

Monitor
Aan de hand van ruim veertig indicatoren geeft de regionale Monitor Brede Welvaart (rMBW) een breed en divers beeld van de staat en ontwikkeling van de regionale samenleving. Het CBS heeft de brede welvaart in kaart gebracht van gemeentes, provincies en COROP-gebieden. Dit laatste zijn veertig clusters van één of meer aangrenzende gemeenten in dezelfde provincie, die het CBS hanteert voor regionaal onderzoek.
Specialisten van het CBS geven de brij aan cijfers weer in dashboards en wielen.
Het wiel van de brede welvaart trends geeft een overzicht van de ontwikkeling van de brede welvaart in alle thema’s. De binnenste ring van een wiel toont de trendmatige ontwikkeling in de jaren 2014-2021. De buitenste ring geeft de meest recente verandering van jaar op jaar weer.

Indicatoren
De rMBW beschrijft het fenomeen ’brede welvaart’ aan de hand van een aantal thema’s. Die gaan over de aspecten die een rol spelen in de vorming van de brede welvaart, zoals bijvoorbeeld wonen, veiligheid en materiële welvaart. Om die aspecten te meten worden indicatoren gehanteerd, instrumenten waarmee het fenomeen per thema in beeld wordt gebracht.
Gemeente Kampen scoort niet slecht op indicatoren als tevredenheid met woning en woonomgeving, vertrouwen in anderen en instituties, sociale cohesie, gevoel van veiligheid en vrijwilligerswerk. Meestal zit ze op het niveau van de provincie (Overijssel). Ten opzicht van vorige jaren is het vertrouwen in anderen gestegen maar in instituties gedaald.

De Stadsbrug van Kampen.


Observaties
Eén van de voornaamste observaties, die het CBS doet, zijn de gestegen of stabiel gebleven brede welvaart ’hier en nu’. Hoe stedelijker een gemeente is, des te groter is het aantal indicatoren waarbij de gemeente onderaan de ranglijst van de brede welvaart staat, zowel voor ’hier en nu’ als voor ’later’. Bovendien ontwikkelt de brede welvaart ’later’ zich minder rooskleurig.
Overijssel valt met haar gemeenten tussen Groningen, Flevoland, Limburg en Drenthe, die relatief het vaakst onderaan staan op de ranglijst van de brede welvaart ’hier en nu’, en gemeenten met een relatief lage brede welvaart ’later’, die vooral te vinden zijn in Zuid-Holland en Noord-Holland.
Een woordvoerder van het CBS geeft aan niet te kunnen duiden waarom Kampen in de middenmoot eindigt: „Daar zou je aanvullend onderzoek voor moeten doen.”

Zie ook:

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x