Kap zonlicht werende eiken Europa Allee gestart

Kap zonlicht werende eiken Europa Allee gestart

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Hout gezonde moeraseiken geschonken aan Kamper Kogge

Na jarenlang ijveren door enkele bewoners aan de Populierenlaan is aannemer Netjes gisteren begonnen met de kap van twaalf moeraseiken langs de Europa Allee. Veel verwikkelingen zijn eraan vooraf gegaan. De groot uitgegroeide moeraseiken zijn in prima gezondheid. Het hout kan hergebruikt worden en wordt geschonken aan Stichting Kamper Kogge.

Boomchirurg
In 2004 was er een kapvergunning verleend voor 27 moeraseiken die veel zonlicht weghielden voor bewoners aan de Populierenstraat, Elzenstraat en Esdoornhof. Van uitvoering kwam het nooit. In 2015 kwam de kwestie weer in het nieuws toen Ep Pelleboer (86) met koperen spijkers een boom probeerde te vellen. Voor de rechter werd hij veroordeeld tot een boete en vergoeding van de kosten die de gemeente had gemaakt voor een boomchirurg.
De gemeente wees destijds de kap van de gezonde bomen af waarop het CDA een motie indiende om toch tot kap over te gaan. Een ingestelde ’adviescommissie hinderlijke bomen’ moest uitkomst brengen. Die gaf de bewoners gelijk (zie onderaan). De CU protesteerde tegen de hoge kosten van €60.000 van herplant. Mister M nam het op voor de onschuldige bomen (zie onderaan). De groenstrook tussen de achterkant van de woningen en de Europa Allee wordt nu anders ingericht, in overleg met de bewoners waaronder Jan en Rensje van der Weerd. Naast het fietspad worden veertien moeraseiken worden herplant.

Aannemingsbedrijf Netjes voert de bomenkap uit.

Koggewerf
De gemeente heeft besloten het goed herbruikbare hout van de moeraseiken te schenken aan Stichting Kamper Kogge. Een deel wordt gebruikt voor de Kamper Kogge die op leeftijd raakt en steeds meer onderhoud en reparatie vraagt. Ook wordt er hout gebruikt door vrijwilligers op de Koggewerf die er producten van maken als kistjes en andere snuisterijen. Dinsdagmorgen overhandigde wethouder Jan Peter van der Sluis op de stronk van een gevelde eik het eerste hout aan enkele ’koggerikken’.
Hij juicht het initiatief toe om het ”mooie hout een tweede leven in de Kogge te geven”. Feitelijk is het een invulling van de circulaire economie die met de komst van het eerste circulaire viaduct bij Kampen onder de aandacht werd gebracht. Hout dat niet geschikt is voor hergebruik, krijgt versnipperd een tweede leven in de industrie of voor stroomopwekking, zoals in de nieuwe installatie bij Gebroeders Vahl in de Koekoekspolder. Inmiddels zijn de eerste eiken gekapt maar de zon laat nog op zich wachten.

Werknemers van Netjes zijn druk doende met de bomenkap.

Zie ook:
Moeraseiken mogen gekapt (aug. 2017 – video)
Mister M is in rouw (De Brug)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x