Wisselend deel IJsselkade weken afgesloten

Wisselend deel IJsselkade weken afgesloten

Nieuws 0 Comment

Waterschap vervangt dure klepkeringen door schotbalkkeringen

Van oudsher functioneert de oude stadsmuur van Kampen als waterkering. Bij de gaten in deze ”stenen dijk”, ontstaan door gangen, stegen en pleinen, zijn deze eeuw klepkeringen aangelegd. Die worden in september en oktober vervangen door schotbalkkeringen. Dit zal overlast geven. Voor de Hoogwaterbrigade, die de kering in precaire situaties opbouwt, maakt het geen verschil.

Keringen
De waterkering Kampen-Midden, zoals het waterschap die sinds 2002 kent, kan bij hoogwater in de IJssel in fasen worden opgebouwd om met name de Kamper binnenstad te beschermen tegen overstromingen. Daarvoor zijn op vijf plaatsen in de IJsselkade klepkeringen aangelegd. Het toenemend verkeer vergroot de zorg voor onderhoud terwijl de inspectiemomenten beperkt zijn.
Het voorbije decennium traden er regelmatig technische storingen op. Voor instandhouding van de klepkeringen zou op korte termijn revisie en groot onderhoud nodig zijn.
Daarom worden de klepkeringen, die plat en verstopt in de IJsselkade liggen, vervangen door onderhoudsarme, korte smalle metalen schokbalkkeringen. Deze worden op en naast elkaar geplaatst in staanders, zoals die al staan bij de Buitenhaven en het Van Heutszplein.

Transport van onderdelen van de huidige waterkering.

Werkzaamheden
Drie van de vijf te vervangen klepkeringen liggen bovenstrooms, bij de Stadsherberg, het Oorgat en de Vloeddijk. Deze worden in september vervangen waardoor dat deel van de IJsselkade wordt afgesloten voor verkeer. Onderstrooms liggen er klepkeringen bij het Van Heutszplein en het kantoor van ABN AMRO. Deze worden in oktober vervangen gedurende eveneens drie weken.
Een precieze planning hoopt het waterschap maandag te geven waarna dat in dit artikel aangevuld wordt. Naast wegomleidingen zal ook geluidsoverlast onvermijdelijk zijn.
De huidige tweehonderd vrijwilligers van de Hoogwaterbrigade zijn toereikend voor het opbouwen van de nieuwe keringen. Half oktober moet de nieuwe waterkering klaar zijn. In de daaropvolgende periode kan het IJsselwater flink stijgen en wordt daarmee de kans op overstromingen vergroot. Eerst wordt het even doorbijten met de geluidsoverlast en verkeershinder.

Zie ook:
Waterkering Kampen afgebroken (jaarlijkse oefening)
Kampen voorbereid op hoog water (overstromingsgevaar)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x