Klokkengietertapes deel 7:<br>nieuwe klokkengieter Hendrick Wegewaert

Klokkengietertapes deel 7:
nieuwe klokkengieter Hendrick Wegewaert

Geschiedenis, Kunst & Cultuur 0 Comment

Virtueel op pad met cultuurZIEN

De Klokkengietertapes zijn een nieuwe, hybride vorm van historische informatie delen met een groter publiek. Prikkelende teksten vormen de korte inleiding bij een geluidsfragment. Tijdens het beluisteren van de geluidstape kan beeld bekeken worden van de besproken locatie. Via een link is de informatie na te lezen op de website GeertvanWou.nl.

Klokkengieterloos tijdperk (ca. 1543-1598)
Na het vertrek uit Kampen van Geert van Wou jr. rond 1543 en het overlijden van zijn compagnon Jan ter Steghe, was het lange tijd afgelopen met het gieten van klokken en kanonnen in Kampen.

Henrick Wegewaert († 1622)
Aan het einde van de 16e eeuw diende zich een nieuwe klokken- en geschutgieter aan: Henrick Wegewaert. Aan Henrick werd een schuur van het Melaatsengasthuis boven de poort toegewezen als giethuis. Na Henricks overlijden werd de gieterij tijdelijk voortgezet door zijn weduwe Geesken Lochums voor haar nog minderjarige zoon Kiliaen.

Kiliaen Wegewaert († 1640)
Een nog jonge Kiliaen kreeg in 1626 de opdracht tot het gieten van drie nieuwe klokken voor de Buitentoren. In 1607 was de bouwvallige toren van de Buitenkerk gedeeltelijk ingestort en nam de klokken van Geert van Wou sr. in haar val mee. Na het vroege overlijden van Kiliaen werd ”zeeckre behuysinge, hof en stal, neffens een gerenommerde gieterij binnen deser stadt Campen boven poorte” verkocht.

Henrick Vestrinck († 1653)
De definitieve verkoop van het gieterijcomplex lukte pas in 1645. Koper was Henrick Vestrinck, misschien een medewerker van Kiliaen Wegewaert. Ook Henrick Vestrinck werd niet oud. Hij stierf in 1653 als een vermogend man.

Klokkengietertapes
In deel 7 van de Klokkengietertapes gaat over de periode na de familie Van Wou. Dit is de laatste aflevering van de klokkengietertapes. De klokkengietertapes zijn samengesteld uit de geluidsbanden van twee klokkengieterwandelingen door Kampen in maart 2022. Dit project is een samenwerking tussen cultuurZIEN en Kamper Nieuws.

Kijk voor meer nieuws en informatie over Geert van Wou op de projectsite van cultuurZIEN. Kijk voor meer activiteiten van cultuurZIEN bij Kamper Nieuws.

Klik op de speelklok hieronder om de virtuele wandeling in een nieuw venster te starten.

Klokkengietertapes deel 1: Geert van Wou

Zie ook:
Deel 6: Zoon Geert van Wou jr.
Deel 5: Leerling Johan ter Steghe
Deel 4: Compagnon Johan Schonenborch
Deel 3: Klokken en kanonnen
Deel 2: Woon- en giethuis
Deel 1: Geert van Wou

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x