Hollandse hits ingezet in strijd tegen laaggeletterdheid (video)

Hollandse hits ingezet in strijd tegen laaggeletterdheid (video)

Nieuws, Video 0 Comment

Carola Smit en René Karst zingen in Stadsgehoorzaal ’Letter voor Letter’

In de strijd tegen laaggeletterdheid is er een nieuw initiatief opgezet. ‘Letter voor Letter’ is een muzikale avond waar Carola Smit en René Karst Hollandse hits zingen, ondersteund door filmpjes en teksten op een scherm. Want provincie Overijssel wil aandacht vragen voor mensen die niet of slecht kunnen lezen en/of schrijven. Op acht november doet de tournee de Kamper Stadsgehoorzaal aan.

Drempelverlagend
”Het optreden is bedoeld om de drempel te verlagen voor hulp vragen. Ook wordt duidelijk welke ondersteuning er in Kampen te krijgen is,” vertelt projectleider Hessiëlle Kerkhoff. Dankzij de provinciale subsidie kosten de kaartjes maar één Euro per stuk. Ondanks allerlei initiatieven die worden ontplooid (zie onderaan), lijkt de laaggeletterdheid onder de bevolking alleen maar toe te nemen.
”Dan heb je het over jong en oud”, volgens Kerkhoff. ”Moeite met lezen levert ook problemen op met digitale ontwikkelingen zoals een belastingaangifte of het ontvangen van digitale facturen. Jongeren die lezen lastig vinden, kunnen door de spraakfunctie op hun telefoon onopgemerkt blijven.” Mensen kunnen vaak heel slim hun missende vaardigheden verbergen.

Carola Smit & René Karst

Tournee
Vorige maand werd de tournee met de Drentse volkszanger René Karst en voormalig BZN-zangeres Carola Smit in Hardenberg afgetrapt (zie onderaan). De voorstelling zou in Drenthe zijn waarde al bewezen hebben. In de weken daarna was er een zichtbaar grotere toeloop naar de Taalpunten en Taalhuizen. Bibliotheek Kampen kent ook een Taalpunt.
Tijdens het concert zijn verhalen te horen over hoe het is als je moeite hebt met lezen en schrijven. Ook zijn er voorbeelden te zien van mensen wie het gelukt is om – met hulp – beter te lezen en te schrijven. Kerkhoff doet ook een oproep aan werkgevers met werknemers in de doelgroep: “Kom samen naar de voorstelling, bestel tien kaarten en maak er een bedrijfsuitje van!”

Slim
Laaggeletterdheid kan door de hele samenleving voorkomen. De mensen die het betreft, hoeven helemaal niet dom te zijn. Kijk naar de slimme Shanti in het populaire televisieprogramma GTST. In Kampen zouden er zeker zesduizend mensen in de doelgroep vallen. Slechts een handjevol maakt gebruik van het aanbod van het Taalpunt waar vrijwilligers mensen helpen die moeite hebben met lezen en schrijven.
Met de voorstelling ’Letter voor Letter’ hoopt de provincie het onderwerp meer bespreekbaar te maken. Aan Karts en Smit zal het niet liggen. Die zullen er een feestelijke avond van maken dat nog feestelijker kan worden als er mensen aangezet worden te leren lezen en schrijven.

Zie ook:
• Krachtenbundeling om taalvaardigheid te stimuleren (video)
TaalChallenge tijdens Week v/d Alfabetisering (video)
Feestelijke aftrap Letter voor Letter Overijssel (Rijnbrink)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x