Schone Rivieren doet meer dan alleen schoonmaken (video)

Schone Rivieren doet meer dan alleen schoonmaken (video)

Nieuws, Video 0 Comment

Uitbreiding werkgebied start samen met verenigingen in Kampen en Olst-Wijhe

Al jaren worden er opruimacties georganiseerd langs de Maas en de Waal. Schone Rivieren is zaterdag ook langs de IJssel begonnen. In Kampen trapte wethouder Van der Sluis dit af. Zo’n zestig mensen gingen met zak en prikker aan de slag bij de Molenbrug. Naast opruimen hoort ook onderzoeken, oplossen en ontdekken bij de strijd tegen de plastic soep.

Schone Rivieren
Samen met de Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee heeft IVN Natuureducatie de krachten gebundeld onder de naam Schone Rivieren. Hun ultieme doel is geen plastic afval via de rivieren naar de zee te brengen. Daar vormt de plastic soep in de oceanen een grote bedreiging voor de flora en fauna in zee. Al eerder werden hiervoor acties gevoerd in Kampen (zie onderaan).

Opruimen van plastic afval langs en in de rivieren is een logische stap. Maar de samenwerkende partners willen het probleem ook bij de bron aanpakken. Daarom wordt ook onderzoek gedaan naar de oorsprong van het rivierafval. Bovendien wordt gezocht naar oplossingen en worden inwoners uitgedaagd de rivierschoonheid te ontdekken. In een vraaggesprek met wethouder Van der Sluis vertelt IVN-projectleider Peter Mol er alles over (zie onderaan).

Vrijwilligers speuren naar (plastic) afval langs de IJssel.

Kampen-Olst-Wijhe
Zaterdag 26 oktober is het project Schone Rivieren uitgebreid naar alle grote rivieren in Nederland, te beginnen met de IJssel. In Olst-Wijhe werd veel afval opgeruimd en in Kampen namen zo’n zestig vrijwilligers van vier verenigingen de prikstok ter hand. Die waren ter beschikking gesteld door gemeente Kampen. De schoonmakers waren afkomstig van onder andere de gymnastiekvereniging uit ’s-Heerenbroek en Scouting Hanzeluiden.

De deelnemende verenigingen kregen €250. Dit is mede mogelijk gemaakt door een grote donatie van de Postcodeloterij. Ook Provincie Overijssel heeft aangehaakt. Schone IJsseloevers 2.0 sluit aan bij Platform Schone IJssel 2.0. Volgend voorjaar gaan de “citizen scientists” op pad. Vorig jaar hebben zo’n 220 rivierafvalonderzoekers langs de Maas en de Waal 77.000 stukken afval geturfd, grotendeels plastic.
Vrijwilligers en verenigingen kunnen zich aanmelden via SchoneRivieren.org/contact. De bijdrage vanuit Nederland aan de plastic soep neemt langzaam maar zeker af.

Peter Mol en Jan Peter van der Sluis heten de vrijwilligers welkom.

Zie ook:
Plastic Kamper Plak uitgereikt aan wethouder (2018)
Unieke proef bij Stadsbrug voor ’plastic soep’ (2017)



Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x