Stedelijk Museum Kampen ontvangt Josine Droogendijk

Stedelijk Museum Kampen ontvangt Josine Droogendijk

Nieuws 0 Comment

Bekende royality watcher houdt lezing over Beatrix’ hoeden

Stichting Vrienden van Stedelijk Museum Kampen heeft Josine Droogendijk uitgenodigd voor een lezing over de hoeden van koningin, tegenwoordig prinses, Betatrix. Droogendijk woont in IJsselmuiden maar is landelijk bekend als ’royalty watcher’. Voor opnames van het EO-programma ’Blauw Bloed’ is ze vaker te gast in Stedelijk Museum Kampen. Donderdagavond 26 januari praat ze in de Gouden Zaal iedereen bij over de honderden hoeden die Beatrix (1938) gedragen heeft.

Hoedencollectie
Het verhaal van Beatrix’ omvangrijke hoedencollectie begint al vroeg, te weten in de jaren veertig van de vorige eeuw. Als schattig peutertje draagt de prinses af en toe een praktisch zonnehoedje en ook bij haar reistenues droeg de jonge prinses soms een hoedje. Halverwege de jaren vijftig wordt de officiële agenda van Beatrix voller en daarmee groeit ook haar hoedenverzameling.
In het straatbeeld is de hoed dan nog heel gebruikelijk, en een prinses zonder hoed is natuurlijk al helemaal ondenkbaar. De breedgerande hoeden die modehuis Dior introduceert, laat Beatrix grotendeels aan zich voorbij gaan. Zij kiest voor kleine hoedjes met voile of veertjes. Zelfs op vakantie gaan ze mee. Jong en trendy zijn de hoeden niet en dat is ook niet zo verwonderlijk. In de jaren vijftig is er immers nog geen sprake van echte jeugdmode. In de jaren zestig verandert dat.

Modist
In de jaren zeventig maakt prinses Beatrix kennis met modist Harry Scheltens. De Amsterdammer wil graag werken voor de prinses en hij groeit uit tot Beatrix’ vaste hoedenontwerper. De modist, die al op zestienjarige leeftijd hoeden maakte voor dames uit Kampen, blinkt uit in creativiteit. Mede dankzij hem waait er in de jaren zeventig een frisse wind door de hoedencollectie van de prinses.
De pillbox is een blijvertje, maar ook trendy flaphoeden en baretten vinden hun weg naar het paleis. Het komt nog al eens voor dat de prinses op één dag meerdere hoeden draagt bij eenzelfde mantelpakje. Als prinses Beatrix op 30 april 1980 koningin wordt, heeft ze al meer dan driehonderd verschillende hoeden gedragen. Na de inhuldiging loopt de teller al snel op.
Harry Scheltens krijgt steeds meer vrijheid en dat resulteert in hoeden met een grote variëteit aan randen en bollen. Kort na de eeuwwisseling stopt Scheltens vanwege gezondheidsproblemen met zijn werk.

Josine Droogendijk maakt regelmatig opnames voor het programma Blauw Bloed in Stedelijk Museum Kampen.

Royalityfan
Vanaf haar vierde is Josine Droogendijk (31) gefascineerd door het koningshuis. De IJsselmuidense is getrouwd en heeft drie kinderen. Aan de Christelijke Hogeschool in Ede studeerde ze communicatie gevolgd door enkele modecursussen, onder andere aan de Universiteit van Glasgow. Voor de CHE kon ze stage lopen bij het EO-koningshuisprogramma Blauw Bloed. Toen leefde haar weggezakte passie weer op.
Ze is nu vaak te gast bij televisieprogramma’s als Blauw Bloed en Tijd voor Max. Als freelance royalty- en modejournalist schrijft ze voor het Algemeen Dagblad, Vorsten, Nouveau en Royalty. Ze schrijft ook voor haar eigen site Modekoninginmaxima.nl en ze bracht twee boeken uit over (mode)koningin Máxima.
Donderdagavond 26 januari vanaf 19u30 vertelt ze alles over Beatrix’ hoeden, zoals over de maker, de levensduur en de stijlen van de hoeden. Josine Droogendijk weet van de hoed en de rand.

Zie ook:
Adviescommissie wijst Kenne Grégoire aan voor portret Koelewijn (2021)
Topstukken Stedelijk Museum Kampen opgenomen in Canon van Nederland (2021)
Bijzondere ontdekking bij Stedelijk Museum Kampen (2022)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x