Macht en tegenmacht

Macht en tegenmacht

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Lezing over openbaar bestuur volgens decoraties Oude Raadhuis

Als tweede activiteit in deze Maand van de Geschiedenis organiseert cultuurZIEN zaterdag een historisch café met als thema ’Macht en tegenmacht’. De decoraties op het Oude Raadhuis dienden in het verleden als voorbeeld en als waarschuwing. Zaterdagmiddag vanaf 14u00 mag iedereen mee discussiëren tijdens het historisch café in huis ”’t Brieschend Peerd” aan de Buitennieuwstraat 17. Zijn de illustratieve decoraties tijdloos?

Rechtvaardig bestuur
Hoe bestuur je een stad, regio of koninkrijk op rechtvaardige wijze? Heersers, en vooral hun leermeesters, houden zich hiermee al tijden bezig. Hoe houdt je ongebreidelde macht in toom en hoe organiseer je tegenkracht? Wat mag het volk doen als het uit de hand loopt? Dit alles valt af te lezen uit de beelden en reliëfs aan en in het Kamper Oude Raadhuis uit 1545. Hebben de eeuwenoude ideeën nog betekenis voor de bestuurders van nu? Hoe reageerden Kamper bestuurders op ’De Opstand’ in de zestiende eeuw?

Maand van de Geschiedenis
Het thema van de Maand van de Geschiedenis is ’opstand’. Bij de eerste activiteit organiseerde cultuurZIEN een stadswandeling met als thema ‘’Vrouwen in Kampen’ en met name zij die in opstand kwamen (zie onderaan). Door het hele land heen sluiten duizend culturele instellingen zich aan op dit thema. Kleine verhalen en grote verhalen komen langs. Bij het historisch café zaterdag (toegang €7,50 p.p. – aanmelding via kunst@cultuurZIEN.nl) zullen die ongetwijfeld niet ontbreken.

Uitgelichte decoratie op het Kamper Oude Raadhuis.

Zie ook:
Kamper vrouwen en studenten in opstand

 

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top