Monumentenraad verlangt behoud Berkmonument

Monumentenraad verlangt behoud Berkmonument

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Wethouder Holtland gaat in gesprek met Stichting BEB

De vragen van Stichting BEB aan het college van B&W over het Berkmonument hebben de wethouder nog niet bereikt. In de tussentijd heeft Stichting Lex Horn zich aangesloten bij de vragen die er leven rondom de kunstzinnige gedenkmuur uit 1951. Volgens de Monumentenraad dient het gemeentelijk monument teruggeplaatst te worden. Wethouder Holtland hoort graag van BEB haar overige wensen met betrekking tot Brunneper erfgoed.

”Bijzondere kunstuiting”
Stichting BEB heeft collegevragen gesteld over de gedenkmuur ten tijde van het honderdjarig bestaan van Berk in 1951 (zie onderaan). De Monumentenraad (MR) heeft dit opgepikt en in haar vergadering besproken. Zij constateert dat ”inmiddels is gebleken dat een deel van de muur en daarmee van de monumentale waarde is verdwenen”.
Het onafhankelijk adviesorgaan stelt dat ”de betrokken aannemer hierop aangesproken dient te worden.” De MR, die begin dit jaar uitgebreid en verjongd werd (zie onderaan), geeft aan dat ”vanuit de historische context de muur een vroeg voorbeeld is van een bijzondere kunstuiting.”

De inmiddels ternauwernood geredde peerdestal op de voormalige gemeentewerf aan de Beltweg.

”In gesprek”
Monumentenwethouder Albert Holtland heeft Stichting BEB uitgenodigd om in gesprek te gaan over het Brunneper erfgoed dat de stichting wenst te behouden. De bekendste voorbeelden zijn het Berkmonument, de Vischrookerij en de Noorderkerk. Deze laatste heeft al een nieuwe bestemming (zie onderaan) en wordt op dit moment aan binnenzijde verbouwd.
Stichting Lex Horn wil in gesprek met firma Mateboer. Zij wijst de projectontwikkelaar op de zorgplicht die zij heeft volgens de Monumentenwet. Volgens de stichting dient er overlegd met haar te worden over elke te nemen stap. De voorzitter van de stichting is de dochter van de kunstenaar die het Berkmonument vervaardigde. Als erve dient zij volgens de wet van elke stap op de hoogte gehouden te worden. Firma Mateboer heeft nog niet gereageerd op een verzoek tot bezichtiging en nadere toelichting.

De vervallen latent monumentale Vischrookerij in Brunnepe.

Zie ook:
Wanneer wordt Berkmonument gerestaureerd en teruggeplaatst?
Vernieuwing en verjonging Monumentenraad Kampen
Noorderkerk verkocht maar behouden voor Brunnepe

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x