Nieuwe Toren licht oranje op voor ‘Orange the World’

Nieuwe Toren licht oranje op voor ‘Orange the World’

Gemeente, Nieuws, Politiek, Regionaal 0 Comment

Campagne voor toekomst zonder geweld tegen vrouwen

Oranje is gekozen als symbolische kleur voor de internationale campagne ’Orange the World”. Deze campagne vraagt aandacht voor geweld tegen vrouwen wereldwijd. Met het aanlichten van de Nieuwe Toren zegt Kampen NEE tegen geweld tegen vrouwen. Meer dan honderd gemeenten hebben zich aangesloten evenals meer dan honderd landen. Overijssel zegt NEE met het oranje verlichten van het Provinciehuis.

Gemeente Kampen
De Nieuwe Toren kleurt vanaf maandagavond 25 november zeven dagen oranje. Dat is de kleur van de dageraad en staat symbool voor het aanbreken van een zonnige, hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. In Kampen heeft Soroptimistclub Isalania samen met de gemeente het initiatief genomen om dit jaar mee te doen.
In de gemeente Kampen zijn in 2018 235 meldingen gedaan van huiselijk geweld. Wethouder Van der Sluis benadrukt dat ”als mensen iets in hun omgeving zien, het belangrijk is om door te vragen, verder te kijken en in gesprek te gaan.”
In regio IJsselland zouden er jaarlijks 4.600 tot 5.800 mensen slachtoffers zijn. Kindermishandeling treft in deze regio tussen de 3.000 en de 3.600 kinderen per jaar. In alle gevallen kunnen mensen 0800-2000 bellen en komen dan uit bij Veilig Thuis.

Provincie Overijssel
Het Provinciehuis kleurde, net als vorig jaar, oranje op 25 november – de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Minstens de helft van de provincies besteedt aandacht aan ‘Orange the World’.
In samenwerking met Vrouwenplatform Carree Overijssel werden vorig jaar in Zwolle bovendien de Sassenpoort en de parkeergarage Katwolderplein oranje verlicht. In alle provincies doen meerdere gemeenten mee.
In Overijssel worden, naast Kampen, gebouwen uitgelicht in onder meer Deventer, Dinkelland, Enschede, Steenwijkerland en Tubbergen. Kampen blijft uitlichten tot 10 december en volgt daarmee de ’16 Days of Action’, een campagne tegen geslachtsgerelateerd geweld en discriminatie die in 1991 voor het eerst werd gehouden.

Een oranje aangelicht Provinciehuis in Zwolle.

Verenigde Naties
Wereldwijd wordt de campagne gecoördineerd door UN Women; de VN-organisatie voor vrouwenrechten. 25 november is door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld.
Internationaal kleurden eerder Time Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd steunen. Meer dan honderd landen doen mee.
Nederland zal naar verwachting dit jaar de meeste oranje gebouwen en objecten ter wereld tellen, verspreid over het hele land (zie onderaan). Naar schatting zijn er in Nederland tussen de 160.000 en de 200.000 mensen slachtoffer van huiselijk geweld.

Duurzame Ontwikkelingsdoelen
De campagne ’Orange the World’ draagt bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen die in 2015 werden afgesproken in de VN. Het vijfde doel gaat specifiek over verbetering van mensenrechten en de positie van vrouwen en meisjes. Het stoppen van geweld is daarvan een essentieel onderdeel is.
Het stoppen van geweld tegen vrouwen en meisjes vergt inspanning op alle niveaus: internationaal, nationaal en lokaal. Een belangrijke stap is bewustwording onder burgers over aard en omvang van het probleem.
De laatste vier jaar is het oranje uitlichten van een gebouw of landmark op deze dag een vast onderdeel van de campagne. In Kampen hoopt de oranje Nieuwe Toren bij te dragen aan bewustwording door een duidelijk NEE te laten zien.

De voet van de Nieuwe Toren wordt ook oranje aangelicht.

Zie ook:
Nieuwe Toren licht rood op voor ’Light up for inclusion’
Deelnemende gemeenten in Nederland

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x