Exposities unieke patronen in Kamper musea lopen ten einde (video)

Exposities unieke patronen in Kamper musea lopen ten einde (video)

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Christie van der Haak ontwierp patronen voor Stedelijk Museum Kampen en Ikonenmuseum Kampen

De kleurrijke patronen van Christie van der Haak sieren al lange tijd de binnen- en buitenmuren van Stedelijk Museum Kampen. De kunstenares heeft ook voor wanden in het Ikonenmuseum patronen gemaakt op basis van enkele metaalikonen uit de eigen museumcollecte. Eind deze maand lopen de exposities ten einde. Nouveau Riza en Nouveau Deco slaan een brug tussen het Ikonenmuseum en het Stedelijk Museum.

Kleurrijk
Metalen versieringen worden al vanaf de veertiende eeuw toegevoegd aan houten ikonen. Op de ikonen worden metalen platen gespijkerd waarin eenvoudige patronen zijn gestanst. Vanaf de negentiende eeuw worden deze versieringen steeds uitgebreider en kleurrijker met ingewikkelde patronen, email en sierstenen.
Deze pracht en praal van goud en felle kleuren sluit aan op de patronen van Christie van der Haak. Voor de minitentoonstelling Nouveau Riza zijn metaalikonen gekozen omdat die lijken op de ikonen uit de negentiende eeuw toen er veel gedecoreerd werd.

Expositie 'Nouveau Riza' in Ikonenmuseum Kampen

Verbinding
Veelal betreft het persoonlijke ikonen, die door een ikonenschilder zijn gemaakt in opdracht van een familie uit dankbaarheid voor een wonder dat aan de ikoon wordt toegekend. Complexe patronen in zilver en brons en felle kleurenemail uit de negentiende eeuw gaan de verbinding aan met de hedendaagse kunst van Christie van der Haak.
In aanloop naar beide expositie, eind vorig jaar, sprak Kamper Nieuws uitgebreid met de kunstenares (zie video) in het Stedelijk Museum. Omdat zich graag laat inspireren door ikonen, maakte ze ook een uitstapje naar het Ikonenmusem. Beide exposities schitteren nog twee weken in de Kamper binnenstad.

Stedelijk Museum Kampen gaat avontuur aan met Christie van der Haak
Stedelijk Museum rolt blauwe loper uit voor bezoekers Nouveau Deco
Exposities bij Ikonenmuseum tonen metaalikonen wereldwijdSubscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x