Reevediep dekt slechts deel waterveiligheid af
Nieuws 17 september 2019, 0 CommentHoogwaterbrigade blijft actief en sluit woensdag waterkering en IJsselkade
Jaarlijks oefenen vrijwilligers het opbouwen en afbreken van de mobiele waterkering Kampen-Midden. De extra waterafvoer via het Reevediep brengt daarin geen verandering. Woensdag 18 september zullen tijdens de oefening IJsselkade, De la Sablonièrekade en tussenliggende stegen van 19u00 tot 22u30 uur afgesloten zijn. De Kamper stadsmuur wordt een handje geholpen bij haar dijkfunctie.
Hoogwaterbrigade
Een groep van zo’n tweehonderd vrijwilligers staat voor het waterschap bij nacht en ontij gereed om de waterkering van zo’n twee kilometer lang te sluiten. Na 2003 is over een afstand van ruim anderhalve kilometer de oude Kamper stadsmuur geschikt gemaakt om het water als een stenen dijk buiten de (binnen)stad te houden.
Op plaatsen waar straten en pleinen de historische stadsmuur onderbreken, bestaat de kering uit losse elementen. Bij (dreigende) hoge waterstanden worden de ’gaten’ gedicht met 84 mobiele elementen. Daarnaast plaatst de Hoogwaterbrigade tijdens hoogwater op 220 plaatsen waterkerende voorzieningen in of aan woningen.
Oefening
De ‘stadsmuurwaterkering’ wordt zo geheel sluitend gemaakt. Waterschap WDO Delta houdt met de jaarlijkse oefening het draaiboek van de keringsluiting actueel. De Hoogwaterbrigade traint met de jaarlijkse oefening het omhoog zetten van klepkeringen. Ook bouwt ze de waterkerende muren van aluminium schotbalken op.
In diverse stegen worden handmatig hefschuiven omhoog gehesen. De vrijwilligers oefenen tevens met het aanbrengen van vloedplanken en platen om ventilatieroosters en kelderruimtes af te dichten. Tijdens de oefening woensdagavond is de IJsselkade benenden- en bovenstrooms afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid, zoals eveneens bij eerdere oefeningen (zie onderaan).
Waterveiligheid
Met de extra waterafvoer via het Reevediep naar het Ketelmeer zal het water bij de Kamper binnenstad minder stijgen dan voorheen. Doch door de specifieke ligging van de stad – in de delta van de IJssel – heeft Kampen niet alleen met IJsselafvoer te maken. Veranderingen in het peil van het IJsselmeer zijn ook van invloed op de waterveiligheid van de Hanzestad.
Bij een noordwesterstorm wordt IJsselmeerwater via het Ketelmeer opgestuwd naar Kampen. Ook storm kan dus tot extreem hoge waterstanden leiden. Voor voldoende waterveiligheid in alle situaties, blijft het nodig om bij hoogwater de waterkering Kampen-Midden te sluiten. En daarmee de IJsselkade.
Zie ook:
• Waterkering Kampen afgebroken (jan. 2018)
• Kampen voorbereid op hoog water (overstromingsgevaar)