KEI-brigade houdt na laatste oefening op te bestaan

KEI-brigade houdt na laatste oefening op te bestaan

Nieuws 0 Comment

Hoogwaterbrigade oefent met ’stadsmuurwaterkering’

Volgende week donderdagavond houdt de Kampereilandbrigade, oftewel de KEI-brigade, haar laatste oefening. In januari werden de betrokken overheden het eens over dijkversterking op de Kampereilanden en dit werk gaat in oktober van start. Daarmee wordt de KEI-brigade overbodig. Een avond eerder volgende week houdt de Hoogwaterbrigade haar jaarlijkse oefening. De kades langs de IJssel zullen woensdagavond afgesloten zijn voor de dan op te trekken ’stadsmuurwaterkering’.

KEI-brigade
De Kampereilandbrigade werd in 2015 opgericht en bestaat momenteel uit 150 vrijwilligers uit (de omgeving van) Kampen. Waar de dijken rondom de Kampereilanden tekort schieten bij hoog water, leggen de KEI-brigadiers (man en vrouw, jong en oud) tijdelijk zandzakken neer bij (dreigend) hoog water. Op 13 september roept het waterschap de vrijwilligers op zich te verzamelen bij het dijkmagazijn naast de gemeentewerf in IJsselmuiden. Vervolgens worden op locatie de zwakke plekken te bekijken en bij terugkomst volgt instructie en bijpraten.

Ready2Help hielp in januari mee bij het leggen van zandzakken door de KEI-brigade.

Dijkversterking
Na jarenlange gesprekken werden de betrokken overheden het eens over maatregelen. Gemeente Kampen, provincie Overijssel en waterschap WDODelta hakten toen knopen door. Het ontwerp werd dusdanig aangepast dat er geen klei en zand aangevoerd hoefde te worden – modder uit de sloten zou volstaan. De versterking van de zwakke en/of te lage plekken in de Kampereilander dijken moet voor april 2019 afgerond zijn. De KEI-brigade blijft paraat tot en met het stormseizoen 2018/2019 en wordt in het voorjaar opgeheven.

Hoogwaterbrigade
De jaarlijkse oefensluiting van de waterkering Kampen-Midden volgende week woensdag betekent dat de IJsselkade, De la Sablonièrekade en tussenliggende stegen van 19u00 tot 22u30 zijn afgesloten. De Hoogwaterbrigade van het Waterschap Drents Overijsselse Delta oefent dan het opbouwen en afbreken van de mobiele waterkering. Oftewel het omhoog zetten van klepkeringen en het opbouwen van waterkerende muren van aluminium schotbalken. In totaal gaat het om 84 mobiele elementen.

Voor de jaarlijkse oefening van de Hoogwaterbrigade moet de IJsselkade afgezet worden.

Draaiboek
Op 220 plaatsen worden waterkerende voorzieningen in of aan woningen geplaatst om de ’stadsmuurwaterkering’ geheel sluitend te maken. Oftewel hefschuiven handmatig omhoog hijsen, aanbrengen van vloedplanken en afdichtplaten op ventilatieroosters en kelderruimtes. Met jaarlijkse oefeningen houdt het waterschap het draaiboek en de organisatie van het sluiten van de kering actueel. Op 12 en 13 september mag de eerste herfststorm losbarsten. De waterschapbrigades zijn opgeroepen en in touw.

Zie ook (aanstormend hoog water)
Kampen voorbereid op hoog water (4 jan. 2018)
Waterkering Kampen afgebroken en terug in magazijn (13 jan. 2018)

 

 

 

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top