Intern onderzoek dodelijk ongeval met grasmaaier gepresenteerd (video)

Intern onderzoek dodelijk ongeval met grasmaaier gepresenteerd (video)

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Gemeente neemt aanbevelingen over en onderzoek OM loopt nog

Op de eerste dag van de voorjaarsvakantie heeft gemeente Kampen de resultaten gepresenteerd van het dodelijk ongeluk bij een basisschool vorig jaar. Een leerlinge kwam onder een grasmaaimachine en overleed enkele dagen later. Het rapport doet aanbevelingen die de gemeente opvolgt. Burgemeester Koelewijn deelt graag de ervaringen met andere gemeenten uit preventieoverwegingen.

Incidentonderzoek
Begin vorige week ontving gemeente Kampen het onderzoeksrapport en onbedoeld werd het bij aanvang van de vakantie gepresenteerd. Samen met wethouder Van der Sluis (onderwijs en BOR) en gemeentesecretaris Anky Griekspoor lichtte burgemeester Koelewijn de uitkomsten toe. Griekspoor vroeg de pers nadrukkelijk om uit piëteit met de ouders de naam van de leerlinge niet meer te noemen. Van der Sloot heeft vorige week contact gehad met de ouders, zoals ook direct na het ongeval en in de tussenliggende periode.
Op verzoek van de gemeente heeft Arbode Consultancy onderzoek gedaan naar het ongeval bij Villa Nova in de wijk Onderdijks. Daarbij kwam woensdagmorgen 12 september 2018 tijdens een speelkwartier een leerlinge onder een grasmaaier van de gemeente. De bestuurder reageerde adequaat en verleende direct eerste hulp met assistentie van medewerkers bij alarmnummer 112. Aan haar verwondingen is het zesjarige meisje enkele dagen later overleden.

Het grasveld waarop het dodelijk ongeluk plaats vond.

Aanbevelingen
Het in preventie en veiligheid gespecialiseerde adviesbureau uit Gorinchem komt ”na locatiebezoeken en verschillende interviews” tot aanbevelingen die Koelewijn indeelde naar een drietal terreinen, te weten technisch, organisatorisch en omgeving.
Op technisch gebied blijkt de betreffende grasmaaimachine een vrij grote dode hoek te hebben bij achteruit rijden. De gemeente heeft vier maaiers van dit type in gebruik. Twee zijn er direct voorzien van camera’s en twee volgen nog. In de open ruimte tussen de grond en de achterkant van de maaier wordt een beugel bevestigd. De maaiers kennen een cruise control (potstand 3). Het is onduidelijk of die ingeschakeld stond of de maaistand (potstand 4). Deze cruise control zou Koelewijn het liefste volledig uitgeschakeld willen zien.
Het adviesbureau wijst erop dat de maaiers sowieso overbodig veel technische mogelijkheden heeft voor het doel waarvoor ze gebruikt worden. Dat vergroot het risico op ongewenste danwel onveilige situaties.

De afstand van de school naar het grasveld is ruim 150m.

Lering
In de open omgeving van de school ziet Van der Sluis geen bezwaar. Basisschool Villa Nova heeft geen afgebakend schoolplein en de kinderen spelen veelal op het grote nabije grasveld (zie kaartje). De gemeente heeft besloten om voortaan een dag voordat er gemaaid wordt, alle scholen in te lichten. Er zal ook niet voor half negen gemaaid worden.
Arbode Consultancy wijst erop dat er geen kwalificaties en certificeringen bestaan voor het besturen van de maaier. Koelewijn zou wel graag een zekere vorm van certificering zien. De bestuurder tijdens het ongeval was in de praktijk onderwezen, ook in de langere remweg bij nat gras, en heeft overigens een trekkerrijbewijs. De 29-jarige bestuurder uit Kampen wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie. De exacte tenlastelegging is nog niet bekend. Hij is aan het werk maar verricht momenteel geen maaiwerkzaamheden meer.
Alle maatregelen zullen bij aanvang van het maaiseizoen, eind maart, getroffen zijn. Burgemeester Koelewijn zal zijn ervaringen en genomen maatregelen delen met andere gemeenten om eventuele herhaling elders te voorkomen.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top