Paviljoen Hanzezicht grendelt Kamper strandje af (video)

Paviljoen Hanzezicht grendelt Kamper strandje af (video)

Nieuws, Video, Zakelijk 0 Comment

Horecavoorziening verzekert vrije toegang tot resterende ruimte

Drie Kamper ondernemers hebben de handen ineen geslagen en een uitspanning neergezet op het strandje langs de Van Diggelenkade. Met hekken is het terrein afgezet en ’s nachts zal het terrein niet toegankelijk zijn. Dinsdag 11 mei heeft burgemeester Koelewijn het paviljoen, genaamd Hanzezicht, geopend. Na het einde van ’Over de Tong’ pakt gastronoom Gerda Ronk hier haar stiel weer op.

Tegenwind
Het verzet van omwonenden, natuurliefhebbers en recreanten werd overstemd door college en gemeenteraad. Bart-Jan Gardebroek, Frans van der Kolk en André Lageweg krijgen ruim 5.000 m2 stadsstrand in beheer waarop 500 m2 pop-up horeca mag komen exclusief een terras, alles bij elkaar zo’n 1500 m2. Er zijn strandstoelen, picknicktafels en een openbare toiletvoorziening geplaatst.

Het terrein blijft openbaar toegankelijk en eigen consumpties blijven toegestaan. De vergunning wordt verleend voor twee jaar. Daarna wordt het bestemmingsplan mogelijk gewijzigd om het paviljoen een permanenter karakter te geven. De gemeenteraad heeft getracht beperkingen in te stellen ter bescherming van woongenot, natuur en toegankelijkheid.

Hardwerkende krachten die het geheel in relatief korte tijd wisten te realiseren.

Beheer
Aan het zwerfafval komt een einde nu het beheer voor rekening van de ondernemers komt. Ook kunnen, volgens sommigen gevaarlijke, taferelen niet meer voorkomen als een loslopende stier op het strand (zie onderaan). Het zwemmen in de IJssel wordt verhinderd door een drijvend hek waarmee Rijkswaterstaat gerustgesteld is. Pootjebaden is nog mogelijk en schoorvoetend toegestaan.

Paviljoen Hanzezicht moet een ”unieke Hanzebeleving” geven en de menukaart is doorspekt met Hanzegerechten, uit de regio en uit omliggende Hanzelanden. Tijdens de opening in bijzijn van een select gezelschap genodigden, leken de ondernemers zich bewust van de spanningsboog tussen ondernemen en commercie enerzijds en publieke ruimte en vrije recreatie anderzijds. Ze hebben de gemeente meegekregen als ook de Kamper Kogge en de stadsomroeper. Vanaf het water klonk de roep van Bertus Krabbé, tot heil en zegen van paviljoen Hanzezicht.

Zie ook:
Pachter verplaatst ”onder protest” stier en pinken
VVD en D66 vragen opnieuw aandacht voor stadsstrand
Dijkgraaf toont begrip voor balende boeren

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x