Toch een paasvuur in Wilsum…. en vanavond op televisie!

Toch een paasvuur in Wilsum…. en vanavond op televisie!

Nieuws, Politiek, Regionaal 0 Comment

’Even tot hier’ brengt en filmt een stikstofarm paasvuur aan de IJssel

Door stikstofcomplicaties was het traditionele paasvuur afgeblazen in Wilsum, één van de Kamper kernen aan de IJssel. De redactie van het populaire televisieprogramma ’Even tot hier’ kwam echter met een briljante oplossing. Zij toog naar de uiterwaarden met een enorm scherm waarop…. een heus paasvuur werd geprojecteerd. Vanavond start het nieuwe seizoen van het programma van BNN/VARA met het paasvuur in Wilsum, stikstofarm. Hoewel?

Opnames
Terwijl vanmiddag de opnames van het programma plaats vinden voor de uitzending op NPO1, vanavond om half tien, toog een opnameploeg gisteravond naar de uiterwaarden van de IJssel bij Wilsum. Klokslag negen uur werd het paasvuur ontstoken door de filmprojector te starten. Op de gebruikelijke plek van de paasbult vond zo in alternatieve vorm de traditie toch doorgang, inclusief koek en zopie.
Toen Julia en Roos het bericht lazen over het afgeblazen paasvuur, besloten ze erop af te gaan. Voor Julia was dit een mooie eerste klus als nieuwbakken producer. Roos ging als cameravrouw en regisseuse mee, naast drie productiemedewerkers. In het weiland werd een mobiele bioscoop gerealiseerd, inclusief broodjes en warme chocolademelk. Kinderen uit Wilsum liepen rond met gele paaslampions.

Traditie
In Oost-Nederland zijn er volgens de Stentor veel paasvuren gesneuveld door de strenge (stik)stofregels. Waren het er in 2018 nog 146, nu zouden het er nog 120 zijn. Ook in Wilsum gaven ze de moed op. Daar vind het paasvuur al ”sinds mensenheugenis” plaats aldus Alfred Boeve. Aanvankelijk wilden ze toch een paasvuur organiseren maar de stikstofregels zouden zoveel tijd en geld vergen, dat besloten werd het evenement af te blazen. Volgens Steffen Hofstra is ”de stapel papierwerk, die je moet invullen, inmiddels hoger dan de paasbult zelf”.
De afname van paasvuren door de strenge regels staat symbool voor de kloof tussen Den Haag en de regio. Grote vervuilers wordt de hand boven het hoofd gehouden en Schiphol probeert uit te breiden door stikstofrechten op te kopen. Zoals er ook boeren zijn uitgekocht om de A27 door een natuurgebied te verbreden. De BBB is door de groeiende onvrede groot geworden met de provinciale verkiezingen. Zij wil de paasvuurtraditie in stand houden.

Koek en zopie bij het geprojecteerde paasvuur in Wilsum.

Redding
Toen ’Even tot hier’ als reddende engel ten tonele verscheen, greep Hofstra dat met beide handen aan. Op het land van Roelof Marskamp werd alsnog een vurig paasevenement georganiseerd. Julia wist het geheim te houden door de organisatie met Arjan af te wikkelen, de zoon van Roelof. Zo werd de Wilsummer boer twee keer verrast: toch een paasvuur en zelfs voor de nationale televisie.
Al dagenlang werd het stikstofarme paasvuur voorbereid. Naast de mobiloscoop uit Limburg moesten er meer zaken geregeld worden zoals een Dixie. Maar geen vergunning, voor zover bekend. Op papier was dit een stikstofarm paasvuur. Hoewel? Vanaf de middag stond er een dieselaggregaat te draaien voor de grote stroombehoefte. De uitstoot daarvan zou berekend kunnen worden om… nee. Even tot hier.

Een greep uit eerder nieuws uit Wilsum:
Hagenpreek in Wilsum op Tweede Pinksterdag (2022)
Ooievaarsjongen geringd, gemeten en gewogen (video – 2019)
Kaartenkar Stadsdichter doet als eerste Wilsum aan (2021)
Steenmarter staat aan poort van Kampen (2016)
Watersnoodramp in Zeeland beschreven in kinderboeken (2023)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x