Perron 1 biedt weer verse koffie op treinstation

Perron 1 biedt weer verse koffie op treinstation

Geschiedenis, Nieuws, Zakelijk 0 Comment

Kamper ondernemers hopen monumentaal Kamper station in luister te herstellen

De kiosk op station Kampen is eind vorig jaar gestopt. De loketten en wachtkamers zijn al veel langer opgeheven. De kiosk krijgt als het ware een doorstart met Perron 1, een initiatief van drie ondernemende Kampenaren. Zij draaien nu proef met ’Coffee to go’ en hopen stapje voor stapje het monumentale gebouw in zijn luister te herstellen.

Verantwoord
Maatschappelijk, sociaal en duurzaam ondernemen staat voorop bij Martijn Sollie. Deze principes volgend is hij samen met Hendrik Stegeman en Lucien Kroeders Perron 1 gestart. De koffie komt van De Eenhoorn, het meubilair van de kringloop en Sollie hoopt mensen met een arbeidsbeperking en studenten werk respectievelijk een stage te geven. De drie ondernemende Kampenaren kennen elkaar van het bestuur van WSV de Buitenhaven. Eerst lanceerden zij het idee van een watertaxi die, naar ze hopen, in de lente gaat varen.
Ook daar willen ze mensen aan het werk helpen en om het seizoenswerka aan te vullen, zochten ze naar nog een besteding. In gesprek met de NS, opperde die of ze misschien een kiosk zouden willen draaien. Zo gezegd, zo gedaan. Maar de plannen gaan veel verder.

Oude schilderingen op de muren van het Kamper treinstation.

Monumentaal
Het in luister herstellen van de hal is ook een wens van de ondernemers. Sollie noemt de hal een vestibule, hetgeen aansluit op de Jugendstilschilderingen die hij zou willen herstellen. Hij vraagt de Kampenaren of iemand misschien nog foto’s heeft van voor 1965, toen de schilderingen achter wit gekalkte muren verdwenen. Het station is in 1998 gesloten en dankzij het feit dat er niets mee gedaan is, zijn er nog her en der restanten te zien.
Tevens zou een in gebruik zijnde vestibule een logische doorlooproute door het station zijn naar Perron 1 op perron 1. De ondernemers zijn druk in gesprek met de NS en ProRail. De eigendomskwestie ligt gecompliceerd maar de NS, of werkmaatschappijen daarvan, zijn eigenaar van het grootste deel van station en omliggend terrein.

Proefperiode
Deze week is gestart met proefdraaien van in feite ”Coffee to go”. Naast koffie zijn er vegabrownies verkrijgbaar en, waar mogelijk duurzame, frisdrank. Boerderijs en Nice bieden graag hun biologische ijs aan.
Afhankelijk van de bevindingen zullen er vaste openingstijden worden vastgesteld. Het plan van de gemeente voor een groot terras achter de spoorrails, waarvoor het terrein werd verbouwd en de spoorrails eerder ophouden, is in 2016 al gesneuveld.
Alles klinkt veelbelovend. De tijd zal uitwijzen of er behalve op het spoor, ook naast het spoor weer leven in de brouwerij komt. Treinpassagiers reageren soms verrast maar vrijwel altijd positief. Stegeman, voor wie het horecavak nieuw is, werd meteen op de proef gesteld: „Een latte macchiato alstublieft, met iets minder melk.”

Barkrukken bij de vroegere loketten in de vestibule van treinstation Kampen.

Zie ook:
Topdrukte bij treinstation Kampen (video – 2015)
Kamperlijn vernieuwd en weer in gebruik (2017)
Valse start voor nieuwe trein nieuwe vervoerder op vernieuwde Kamperlijn (2017)
Tweede glossy over Kamperlijntje voltooit 25 jaar onderzoek (2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x