Duidelijk en geordend verkiezingsdebat tenslotte

Duidelijk en geordend verkiezingsdebat tenslotte

Nieuws, Opinie, Politiek 0 Comment

Derde grote debat verduidelijkt stellingnames maar echt publiek ontbreekt

Na de Stadskazerne en Reyersdam was het de beurt aan MFC Korteweg 4 om afgelopen zaterdag een debatpodium te bieden aan lijsttrekkers en kandidaten voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Behalve enkele uitgekauwde stellingen, passeerden er ook frisse stellingen. Met vaart gebracht door Harry Hol en Xandra Koster. Het publiek, veelal bekenden uit het circuit, werd er bescheiden maar voldoende bij betrokken.

De stellingen
• Schutte (CU) en Boddeus (KS) vonden dat de hondenbelasting respectievelijk niet en wel afgeschaft kan worden. Schutte was hierover minder duidelijk maar beide lijstrekkers vonden dat de hond geen melkkoe mag zijn.
• Spijkerman (VVD) en Tabak (PvdA) spraken in een eerder debat al over armoedebeleid die ze, volgens hun ’klassieke’ opvattingen respectievelijk wel en niet voldoende vinden. Tabak gaf weer aan dat er voor de Meedoebon een drempel opgeworpen wordt met zo’n achttien vereiste formulieren. De gemeente heeft dit op haar Facebookpagina later tegengesproken en toegelicht.
• Meijering (CDA) en Holtland (GBK) vonden dat de regenboogvlag respectievelijk wel en niet op het gemeentehuis gehesen mag worden. Meijering ondersteunt graag de GBLT-gemeenschap maar “dat is volstrekt geen taak van de gemeente, die er voor iedereen moet zijn,” riposteerde Holtland heel duidelijk. De regenboogvlag op het gemeentehuis is inderdaad beschamend en onzinnig – een staaltje van politieke correctheid.
• Wijnja (D66) en Spaan (SGP) gaven aan, zoals eerder, wel en niet voor zondagswinkelopenstelling te zijn. Deze standpunten mogen als bekend worden verondersteld maar gezien de media-aandacht, die eraan gegeven wordt, moest het natuurlijk ter sprake komen. Spaan gaf aan veel positieve reacties te krijgen op zijn afwijzing, ook van supermarkteigenaren.
• Jansen (GL) en Schutte (CU) wezen allebei intensieve veeteelt af waarbij Schutte wel de bestaande veebedrijven mogelijkheden wil geven. Spijkerman had haar partijgenoot Harrie Bruins, die biologisch boert in de Mandjeswaard, gesproken en die gaf aan dat dit onderwerp helemaal niet speelt in Kampen.
• Wijnja (D66) reageerde heel kritisch op de stelling dat er overal cameratoezicht moet komen waar Spijkerman (VVD) aangaf dat dat zeker niet overal moet komen maar slechts beperkt.
• Zowel Meijering (CDA) als Boddeus (KS) wezen een tegenprestatie voor een bijstandsuitkering af. Meijering was hier niet stellig in. Zijn opmerking ”alleen als de persoon het echt niet kan” is een dooddoener.
• Holtland (GBK) en Tabak (PvdA) wezen beiden een meer proactieve houding af van de gemeente voor vluchtelingenopvang. Op verzoek van het COA moet er natuurlijk wel gehandeld worden.

Het publiek bestond voornamelijk uit een handjevol aanhangers, zoals hier voor en met Geert Meijering.

Slotsom
Harry Hol en Xandra Koster wisselden elkaar af in de presentatie. Hol had de neiging om de politici niet uit te laten praten danwel woorden in de mond te leggen. Zijn kwinkslagen verluchtigden het debat en waren niet bezwaarlijk. Koster gaf, door haar beperking in een rolstoel gezeten, een mooie invulling aan ’Kampen Inclusief’ dat wil benadrukken dat mensen met een beperking volledig meetellen en mee (moeten) kunnen doen.
Beide presentatoren vroegen na elke stelling aan het publiek wie er gewonnen had. Toen Hol bij de laatste stelling opmerkte dat ”volgens GroenLinks GroenLinks gewonnen had”, leek hij het door te krijgen. Er was nauwelijks publiek in de zaal ’van buiten’. De organisatie had familie en bekenden meegenomen en de meeste politici hadden een handjevol aanhangers bij zich. Het debat werd live uitgezonden op internet maar trok daar zaterdag maar 45 kijkers, waaronder de man van Marieke Spijkerman die thuis was gebleven.
Toen Spaan en Tabak naar voren kwamen, merkte Spaan met een knipoog op dat Tabak natuurlijk links moest staan, al pakte dat voor de kijkers andersom uit. Al met al was het een geordend debat met eindelijk geen problemen met het geluid. Dat had in eerdere debatten toch wel afgeleid, gaf één van de politici aan. Woensdag is de grote dag van de raadsverkiezingen waarop ’s avonds vanaf half tien iedereen welkom is op de verkiezingsavond op het stadhuis. Een avond voor de liefhebber.

Kyra Selles (D66) voor de microfoon naast debatleidster Xandra Koster (PvdA).

Zie ook:
Eerste grote verkiezingsdebat is gezellig en onderhoudend|
Brunnepe weet wat het wil en nodig heeft

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Gert Bartelink
2 jaren geleden

Maarten, er moet met toch het e.a. van het hart… Het debat werd niet georganiseerd door het MFC, maar door (zoals jij weet) Kampenonline! Jammer dat je verzuimd dit te melden. Ook jou (s)telling m.b.t. het aantal aanwezigen klopt niet, wij telden meer dan 125 bezoekers. Dit is door de gastdames bij de deur goed bijgehouden. Overigens…dit is meer dan je van de voorgaande ‘debatten’ kunt zeggen. Ook het cijfer wat betreft het aantal kijkers klopt van geen kant. Wij hoeven daar geen doekjes om te winden, onze… Lees verder »

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x