Eindelijk is restauratie van het Gotisch Huis in zicht

Eindelijk is restauratie van het Gotisch Huis in zicht

Gemeente, Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Provincie wijst subsidie toe en planvorming kan beginnen

Een lang gekoesterde wens van monumentenliefhebbers en Kampenaren die de binnenstad een warm hart toedragen, lijkt eindelijk in vervulling te gaan. Provincie Overijssel heeft subsidie toegekend aan het project waarmee het Gotisch Huis gerestaureerd wordt. Stichting Monumentenbezit gaat als eigenaar aan de slag met de voorbereidingen om de ’schandvlek’ in de Kamper binnenstad zijn luister terug te geven.

Gekoesterd
„Het was al jaren een wens,” reageert Mark van den Bos op het nieuws, „om dit karakteristieke pand in de binnenstad weer te doen herleven. Met de bijdrage van de provincie kunnen we het Gotisch Huis weer de aandacht geven die het verdient.” Volgens de directeur en bestuurder van Stichting Monumentenbezit krijgt het voortbestaan van het rijksmonument met de subsidie van bijna 600.000 euro een nieuwe start en gaat een lang gekoesterde wens van zowel Monumentenbezit als inwoners van Kampen in vervulling.
Het pand heeft een rijke geschiedenis met diverse bestemmingen en een laatste grootschalige restauratie door de bekende architect Pierre Cuypers. Sinds 2009 staat het leeg, na het vertrek van het Stedelijk Museum Kampen. Behalve dit pand hebben particulieren een laat-gotisch pand in de Burgwalstraat gered van verval (zie onderaan).
Wethouder Boddeus met monumenten in zijn portefeuille laat weten de subsidietoekenning ”fantastisch nieuws” te vinden voor “één van de iconen van Kampen”.

De schouw in het Gotisch Huis van Kampen.

Planvorming
Als alles volgens plan gaat, kan de daadwerkelijke restauratie in 2024 van start gaan. Robin Koot, projectleider bij Monumentenbezit, vertelt: „We zijn een constructief onderzoek gestart en de resultaten worden geïntegreerd in de planvorming voor de definitieve vergunningaanvraag. Na een besluit over de nieuwe invulling van het pand zou in 2026 alles gereed moeten zijn voor het nieuwe gebruik.”
Monumentenbezit zet zich in voor het behoud van cultureel erfgoed door verwerving, restauratie, exploitatie en verduurzaming van monumenten. Enkele maanden geleden verwierf de relatief jonge stichting de POM-status (zie onderaan) waarmee de kansen werden vergroot. De afgelopen jaren was het pand alleen te bezichtigen tijdens Monumentendag en bij grote uitzondering tijdens een project van de Erfgoedchick (zie onderaan). Nu liggen de kansen weer open voor een duurzame openstelling.

Zie ook:
POM-status Monumentenbezit biedt hoop op restauratie
Schatgraven bij gemeente resulteert in Kamper Schattenroute
Ternauwernood bood cultuurZIEN kijkje in laat-gotisch huis (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x