Henk Dokter sr. geridderd bij SGW Hattem (video)

Henk Dokter sr. geridderd bij SGW Hattem (video)

Nieuws, Regionaal, Sport, Video 0 Comment
beeld: Elise Schuurman
tekst: Maarten van Gemert

Drie vrijwilligers koninklijk onderscheiden bij openingsdiner Molecaten Ruiterdag 2019

De eventing sport beleefde afgelopen vrijdag en zaterdag een hoogtepunt met de SGW Hippisch Hattem, waar meerdere kampioenschappen werden verreden. Drie vertrekkende bestuursleden beleefden een onverwachts hoogtepunt. Zij werden verheven in de Orde van Oranje Nassau. Onder hen was Henk Dokter sr. uit Zalk. Bort Koelewijn, burgemeester van Kampen, toog naar landgoed Molecaten om Dokter te ridderen.

Nederlands Kampioenschappen
Al meer dan zestig jaar wordt Hippisch Hattem georganiseerd op landgoed Molecaten. Het deelnemersveld is zo groot dat de wedstrijden tegenwoordig op vrijdagmiddag beginnen. In meerdere equipes en klasses worden kampioenschappen verreden maar centraal staat het Nederlands Kampioenschap Samengestelde Wedstrijd (SGW). Hierbij rijden de ruiters een dressuurproef, een terreinproef en een springparcours.
Voor de opbouw van dit laatste is Henk Dokter sr. verantwoordelijk, die in 1997 officieel parcoursbouwer werd van de nationale cross. In de compilatie van de videoreportage van RTV Hattem (zie onderaan) zijn daarvan beelden te zien. Bij zijn afscheid als bestuurslid afgelopen weekeinde, heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd om hem te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Burgemeester Koelewijn spelt de ridderorde op bij Henk Dokter sr.

Paarden
Henk Dokter sr. is geboren en getogen in Zalk. Deze voormalige heerlijkheid, samen met Veecaten, werd in 1937 een zelfstandige gemeente, werd later onder IJsselmuiden geschaard en behoort sinds 2001 bij gemeente Kampen. Om die reden kwam burgemeester Bort Koelewijn hem de versierselen opspelden. Koelewijn loofde de grote inzet van Dokter. De afgelopen veertig jaar heeft Dokter zich buitengewoon ingezet voor Hippisch Hattem. Als bestuurslid en als jurylid maar bovenal als lid van de SGW-commissie.
Hij heeft jonge enthousiastelingen begeleid als parcoursbouwer en fungeerde als adviseur bij SGW-wedstrijden. Bij het Nationale Federatiecentrum van de KNHS in Ermelo was hij verantwoordelijk voor ontwerp en bouw van alle terreinhindernissen.

Koeien
Henk Dokter sr. heeft zich vele jaren verdienstelijk gemaakt bij twee bridgeverenigingen en de afgelopen zeventien jaar bij de FH koeienwintershow in Zwolle. Zowel de kersverse burgemeester van Hattem, Toon van Asseldonk, als burgemeester Koelewijn zijn van boerenafkomst. Desondanks, gaf Koelewijn toe, was hij nog nooit bij de wedstrijd in Zwolle geweest voor de mooiste koe van Oost-Nederland.
Zalkenaar Dokter is altijd georiënteerd geweest op Hattem. Zijn belangrijkste bijdrage aan Kampen is zijn inzet geweest voor ruilverkaveling, met name rond de Hanzelijn en Ruimte voor de Rivier. In 2001 stopte hij met zijn melkveebedrijf en had zijn koeien een week voor de MKZ-crisis begon, verkocht. Op de reactie van de verslaggever (”net op tijd”) zei Henk Dokter sr.: ”Zo reageert iedereen. Maar ik had ontzettend graag mijn koeien na de crisis en de ruimingen weggeschonken aan de getroffen boeren.”

Alle gedecoreerde personen kregen bloemen.

Benoemingen
Naast Henk Dokter sr. werden nog twee vertrekkende bestuursleden gedecoreerd. Een week geleden aangetreden, mocht de burgemeester van Hattem, Toon van Asseldonk, als eerste optreden buiten het stadhuis Henk Dubbeldam sr. uit Zwolle benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij verving de, eveneens nieuwe, burgemeester van Zwolle Peter Snijders. Bij Henk Dubbeldam sr. lijkt het paardenvirus genetisch bepaald te zijn, grapte de zeer actieve vrijwilliger zelf. Olympisch springkampioen Jeroen Dubbeldam moet oom tegen hem zeggen.
Tenslotte benoemde Van Asseldonk zijn eigen onderdaan Henny Zwerus-Hulsbergen uit Hattem tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Daarmee was het bestuurlijk trio compleet waarvan Hippisch Hattem met koninklijke erkenning afscheid neemt. Waaronder Henk Dokter uit gemeente Kampen.

Eerdere gedecoreerde Kampenaren:
Nationale Molendag krijgt koninklijk tintje in Kampen
Onderscheiden langzittend raadslid maakt plaats voor jongste raadslid
Organist Bazuinkerk koninklijk onderscheiden
Jan Schilder nogmaals gehuldigd


Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x