Alzheimer Trefpunt Kampen is weer van start gegaan

Alzheimer Trefpunt Kampen is weer van start gegaan

Nieuws 0 Comment

Op eerste bijeenkomst na zomerstop was schrijfster Rina Stam te gast

Haar lezing stond al lange tijd gepland voor de eerste bijeenkomst na de zomerstop. Bij het Alzheimer Trefpunt vertelde Rina Stam vorige week over de lotgevallen met haar dementerende moeder. Haar boek daarover bracht ze al eerder in Kampen onder de aandacht. Iedereen die met dementie te maken heeft, is (meestal) de eerste maandag welkom bij de samenkomsten van het Alzheimer Trefpunt.

Alzheimer Café
De bijeenkomsten over Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, vonden eerder plaats onder de naam Café maar Alzheimer Nederland hanteert tegenwoordig de term Trefpunt. Verspreid over heel Nederland worden de bijeenkomsten gehouden. Het Alzheimer Trefpunt Kampen wordt al jaren georganiseerd. De laatste tijd is de plaats van samenkomst de Tuinzaal van restaurant Ma Greet, dat na de grondige verbouwing van Myosotis onderdeel uitmaakt van dat tehuis aan de Burgwal.
Zowel mensen die zelf dementie hebben danwel een naaste kennen met de hersenziekte, zijn welkom op de avonden. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig hersenziektes waarvan Alzheimer de meest voorkomende is. Vasculaire dementie komt ook vaak voor evenals Lewy body dementie. Hiervoor voerde eerder een Kamperse een inzamelingsactie (zie onderaan).

Jungheimer Café
In Zwolle is eerder deze maand het Jungheimercafé gestart als laagdrempelige ontmoetingsplaats voor jonge mensen met dementie. Na Friesland en Utrecht is Zwolle de derde plaats waar een dergelijk café wordt gehouden. Het aanbod voor jonge mensen met dementie is beperkt terwijl deze groep hard groeit. De bedoeling is om elke eerste dinsdag van de maand het Jungheimer Café achter De Belgische Keizer aan de Melkmarkt te organiseren voor jonge mensen (tot pakweg 65 jaar) met een vorm van dementie en hun partners en/of mantelzorgers. Daar kunnen zij elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en informatie verkrijgen. Beide Cafés worden georganiseerd en begeleid door professionals van Alzheimer Nederland en vrijwilligers van onder andere ZwolleDoet! en Stichting Welzijn Kampen. Bij Trefpunt Kampen is er een leestafel met allerhande literatuur over dementie die gratis geleend kan worden.

Rina Stam leest haar eigen boek bij Boekhandel Bos.

Rina Stam
In restaurant Ma Greet had zich een divers gezelschap verzameld om Rina Stam te horen vertellen over haar moeder. De schrijfster las rijkelijk passages voor over de belevenissen met haar meer en meer vergeetachtige moeder. Komische anekdotes wisselden elkaar af met serieuze lotgevallen. Rina vertelde hoe de beginperiode moeilijk was. Daarin kwam veel angst en boosheid voor bij haar moeder maar dat nam gaandeweg af. De steeds maar terugkerende vraag ”Welke dag is het vandaag?” is de titel van het boek geworden (zie onderaan).
Tijdens de pauze werden een aantal boeken verloot onder de aanwezigen waarvan enkelen zelf al dementie hadden. Twee dochters kwamen luisteren omdat hun moeder in het beginstadium verkeert. Na de pauze was er gelegenheid tot vragen die langzaamaan los kwamen. Na afloop praatte Rina nog even door met enkele aanwezigen. Veel is er bekend over de ziekte maar veel puzzelstukjes moeten nog gelegd worden. Voor een dementerend persoon is dat echter niet meer haalbaar.

Zie ook:
Rina Stam debuteert met boek over dementerende moeder
Feest van herkenning tijdens interactieve signeersessie
Blijde gezichten na geslaagde inzamelingsactie voor Tovertafel (De Brug)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x