Feestelijke vieringen in de Buitenkerk

Feestelijke vieringen in de Buitenkerk

Kerk, Nieuws 0 Comment

Inhaalslag met toedienen heilige sacramenten doop en communie

Nog steeds moeten er soms feestjes ingehaald worden uit de coronatijd. In een bomvolle Buitenkerk kon eindelijk weer het sacrament van de Heilige Communie toegediend worden aan kinderen van de basisschool. Na deze feestelijke mis volgde een doopdienst met twee kinderen van het woonwagenkamp. Dit geschiedde eveneens in een feestelijke ambiance met de gebruikelijke pracht en praal.

Communieviering
Door de coronarestricties kon er afgelopen twee jaar geen Eerste Heilige Communie plaats vinden. Nu stonden er 22 kinderen voor het altaar, op hun paasbest gekleed. In de kerk zaten pappa’s, mamma’s, opa’s, oma’s, andere kennissen en natuurlijk de parochianen van de RK Thomas a Kempisparochie. Ondanks alle drukte, wisten de pastoor en de pastor de dienst ordentelijk te leiden. In een processie door de kerk kwamen de ”communicantjes” binnen, sommige meisjes in een prachtige communiejurk en sommige jongens met een echt strikje.
Twee kinderen hadden een heuse bruidssleep. Zij bleken van het woonwagenkamp afkomstig, waar de pracht en praal traditiegetrouw nog meer wordt aangezet. Na afloop stonden voor Marie van Wanrooy en Jasmijjne Banse ieder een koets te wachten buiten de kerk. Zo koninklijk werden drie jaar geleden hun woonwagengenootjes ook opgewacht (zie onderaan).

Jasmijne Banse verlaat de Buitenkerk na de Eerste Heilige Communie.

Doopviering
Na een doop op eerste paasdag en een vertelling op tweede paasdag (zie onderaan), volgde het weekeinde erop twee dopelingen, na de communieviering. Ook zij wonen, evenals Marie en Jasmijne, aan de Stoomstraat. Janman van Engelen is al wat ouder maar Colita Schopleer is nog een baby, een moment waarop meestal de Heilige Doop wordt toegekend. Met de doop worden ze opgenomen in de gemeenschap van Jezus Christus.
Een broer en een neef van de dopelingen zongen live een paar nummers waardoor de doopdienst een niet al te vaak voorkomend te meer feestelijk gehalte kreeg. Janman luisterde aandachtig naar de uitleg en gebeden van de pastoor. Hij was gearriveerd in een supersnelle sportwagen (zie Twitter).

Janman van Engelen wordt het sacrament van de Heilige Doop toegediend.

Kinderviering
Dit weekeinde, zondag 1 mei om tien uur, zijn de kinderen weer welkom voor de maandelijkse kinderviering. De liturgie van de derde week na Pasen volgend, is het thema ’kom van boord’. De kinderen schijnen dan echt in een boot te stappen, zoals Jezus zijn leerlingen maande te gaan vissen.
Door de ’coronavertraging’ deden veel kinderen de communie en om die reden vond de viering in de Buitenkerk plaats. Met 22 feestelijke communicantjes binnen en buiten de koetsen en de paarden was het in de stille Buiten Nieuwstraat een hele beleving bij de Buitenkerk op zondagmorgen.

Zie ook:
Terugblik met Pinksteren op doop en communie (juni 2019)
Uilskuiken Uk leert vliegen in de Buitenkerk
Kamper woonwagenbewoners hebben zich verenigd (mei 2019)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x