Sinter-Speculaas-Actie bij AH voor Bali
Nieuws, Sport 21 november 2018, 0 CommentWereldkampioene prijst actie aan voor Stichting Smiling Kids
Na het verwelkomen van Sinterklaas aan de IJsselkade, moest burgemeester Koelewijn als de wiedeweerga naar het Stationskwartier. Daar wachtten hem andere bijzondere mensen. Mensen die in actie komen voor kinderen met een lichamelijke beperking op Bali. Als ambassadrice van de Stichting Smiling Kids Bali wachtte hem ook Elke Lale van Achterberg op. Deze jonge topsporter rolstoelschermen weet maar al te goed hoe belangrijk revalidatie is, waarvoor de stichting fondsen werft.
Sinter-Speculaaspakket
Samen met Kamper ondernemers heeft de Kamper Stichting Smiling Kids Bali zich ten doel gesteld om deze maand drieduizend speculaaspakketten te verkopen. Deze zijn gebakken door het Kamper Smaakkabinet en worden bij de Albert Heijn in het Stationskwartier en in de Lovinkstraat verkocht voor twee Euro per stuk. Daarvan gaat €1,50 rechtstreeks naar Bali. Met dat geld worden gehandicapte en misdeelde kinderen op Bali gesteund, in concreto de stichting Teratai Dharma Centre.
Dat is een revalidatiecentrum waar therapie wordt gegeven, veelal na een operatie, aan kinderen met aangeboren afwijkingen aan heupen, knieën of de in Indonesië veel voorkomende klompvoeten. Burgemeester Koelewijn noemde het een sympathieke actie en hij bewonderde de inzet van ambassadrice Elke Lale van Achterberg. Aan hem was het de eer om het eerste speculaaspakket te overhandigen aan Elke waarmee de verkoopactie startte. In beide Kamper AH-vestigingen is de (h)eerlijke speculaas van het Smaakkabinet verkrijgbaar.
Wereldkampioen U17
Elke weet als topsporter hoe belangrijk fysiotherapie is. Via die weg waren de oprichters van de stichting bij het centrum in Bali uitgekomen. Vanuit haar verleden weet Elke ook hoe belangrijk revalidatie is. Op haar elfde kwam ze ongelukkig terecht na een koprol en had sindsdien voortdurend zenuwpijn in haar linkervoet en -been. Ze bleek CRPS type 1 opgelopen te hebben oftewel posttraumatische dystrofie. Vier jaar later, op 3 april 2015, besloot ze haar onderbeen te laten amputeren. Gelukkig hielp dat en de zenuwpijn verdween.
In november 2012 had ze het rolstoelschermen ontdekt wat haar nieuwe energie gaf. In juli 2018 resulteerde dit uiteindelijk, op haar 17e, tot het wereldkampioenschap floret. Ze won ook zilver en brons en stond in 2017 eerste op de wereldranglijst op de wapens degen en floret.
Elke vertelde naast de stapels speculaas in het voorportaal van de AH dat ze nooit haar kunstonderbeen bedekt. Ze maakt zich hard voor het acceptatieproces want ze stuit regelmatig op (voor)oordelen en achterklap. Voor goede doelen wordt ze vaak gevraagd en bij Smiling Kids viel alles op zijn plaats. Ondanks haar handicap leidt ze een leven als iedereen. En wat betekent dat voor een jongedame van 18? Dat ze midden in haar rijlessen zit. In een automaat. Dat dan wel.