Gouden bol blijkt ambtenarengrap

Gouden bol blijkt ambtenarengrap

Gemeente, Nieuws 0 Comment

”Oneigenlijke toevoeging” volgens SSK is weer verwijderd

 


Afgelopen dinsdag trok Stichting Stadsherstel Kampen (SSK) aan de bel want tot haar ontsteltenis was er een onderdeel toegevoegd aan de gedenkzuil op ’De Dam’ van Kampen. De gemeente werd dringend verzocht deze ”afbreuk aan het monument” te verwijderen. Woensdag is de gouden bol inderdaad verwijderd en kwam de aap uit de mouw.

De lichtkroon is weer in oorspronkelijke staat hersteld.

Het monument uit 1948 ter gelegenheid van heuglijke koninklijke gebeurtenissen had nooit het ornament op de piek die het na een recente restauratie wel had gekregen. SSK vroeg ogenblikkelijk aan het college van B en W om opheldering (zie onderaan). Woensdagmiddag blijkt de gouden bol verwijderd te zijn. Navraag bij de gemeente leert dat de actie geïnitieerd was door een ambtenaar die altijd verantwoordelijk was geweest voor monumentenonderhoud. Vlak voor zijn pensioen wilde hij eens kijken of men dat ook ziet.

De gemeente laat weten dat de betreffende ambtenaar verder geen commentaar geeft. De gedenkzuil is in de oorspronkelijke staat hersteld. De SSK krijgt een compliment van de gemeente over haar snelle opmerkzaamheid. Komende vanuit de Wilhelminalaan of de 3e Ebbingestraat is het monument van grote afstand al te zien maar de ”sterk storende en historisch onjuiste en oneigenlijke toevoeging” moest je maar net zien. De ambtenaar heeft in zijn laatste dagen nog snel even heel kort geschiedenis geschreven.

Het monument aan de 3e Ebbingestraat voor herstel van de foutieve restauratie.

Zie ook:
SSK verbaasd over restauratie gedenkzuil
SSK roept B&W op tot bescherming naoorlogse panden

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x