Ode aan Johann van den Noort in Huys der Kunsten

Ode aan Johann van den Noort in Huys der Kunsten

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Kunstenaar wordt herdacht bij opening Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag was het atelier van kunstenaar èn uitvinder Johann van den Noort altijd geopend. Vorig jaar overleed hij en zijn atelier in het Huys der Kunsten is inmiddels leeggeruimd. In het Biermuseum, achterin het middeleeuwse pand aan de Voorstraat, hangen enkele werken van hem. Zaterdagmorgen, bij de start van het Open Monumentenweekend, wordt hij kort herdacht.

Galerie
Zeventien jaar lang was Van den Noort de vaste huurder van een mooie ruimte aan de straatzijde van het Huys der Kunsten. Daar was Galerie Johann van den Noort gevestigd. Veel kunstliefhebbers uit Kampen en verre omstreken kenden zijn werk en bezochten zijn galerie. Die was altijd geopend tijdens Nationale Monumentendag met Johann als immer vriendelijke gastheer. Totdat vorig jaar vrij plotseling het doek viel. Een rijk en creatief leven kwam onverwacht tot stilstand.
Anneke van den Noort heeft als weduwe inmiddels de galerie aan de Voorstraat opgezegd met pijn in haar hart. Elise van Heck, directrice van het Huys der Kunsten, kende Johann al twintig jaar. Het overlijden, na een gedurig ziektebed, vond plaats tijdens coronatijd waardoor ze besloot zelfs de begrafenis niet te bezoeken.

Tentoonstelling
Om haar collega-kunstenaar te eren, besloot Van Heck zijn werk te exposeren in de ”mooiste zaal”, de Tuinzaal, van het Huys der Kunsten, sinds september vorig jaar het middeleeuws proeflokaal van Biermuseum Kampen. Zaterdag 10 september om elf uur wordt de tentoonstelling geopend in bijzijn van collega’s in de kunst en leden van de Varfdeuze, de vereniging waar Johann lang enthousiast lid van was. Daarna is de tentoonstelling het hele jaar te bezichtigen tijdens de openingstijden van het Biermuseum, donderdag tot en met zondag van 13u00 tot 17u00.
De opening van de tentoonstelling is voor het Huys der Kunsten en het Biermuseum tevens de start van het Open Monumentenweekend. Zaterdag en zondag is het middeleeuwse pand vrij toegankelijk. Het Biermuseum Kampen is gevestigd in het oudste deel van Kampen. Het prachtig gerestaureerde pand dateert uit 1440, de glorietijd van de handel in Hanzestad Kampen.

Johann van den Noort in zijn galerie boven het Huys der Kunsten.

Kunstenaar
Johann (1940-20210 behoorde tot de achtste generatie Van den Noort in Kampen. Vanaf het jaar 1700 woonachtig in Kampen, in bezit van het Grootburgerrecht en werkzaam als smid en koperslager. Toen in 1904 de eerste auto in Kampen kwam, ging familie Van den Noort zich bezig houden met de auto(reparatie)handel. In 1967 is Johann in de zaak gekomen en deed die in 1996 over aan Pouw. Toen kon hij zich nog meer toeleggen op zijn passies schilderen en beeldhouwen.
In 1958 maakte Johann zijn eerste schilderij, waarna duizenden doeken volgden. Kort na voltooiing van zijn laatste schilderij overleed hij. Dit schilderij wordt getoond in het Biermuseum op de schilderezel die Johann wekelijks in de Varfdeuze gebruikte. Hij werd onder andere onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en met de zilveren legpenning van de stad Kampen. Meer hoefden van de bescheiden Kampenaar niet genoemd te worden.

Zie ook:
In Memoriam Johann van den Noort (De Brug)
Vervanging klepkeringen door schotbalken in waterkering (2019)
Het Campen van Henrick Aeltsz uit 1440 (film)
Biermuseum Kampen schenkt in middeleeuwse pullen (2022)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x