Wind en gif in Kampen (gedicht)

Wind en gif in Kampen (gedicht)

Nieuws, Regionaal, Zakelijk 0 Comment

„Kampen houdt warempel rekening met natuurlijke omstandigheden”

Probleemloos zijn vandaag in Kampen de drie binnenvaartschepen gelost die met fosfinegas in het ruim ronddoolden in Nederland op zoek naar wie ze van hun graan (en gas) wou verlossen. In tegenstelling tot het gifdebacle bij de bouw van het parkeerdek aan de Noordweg, verliep nu alles gladjes. Volgens sneldichter Hans Houkema had er eerder tijd, geld en gezondheid bespaard kunnen worden.

De afgelopen dagen lagen de drie bewuste vrachtschepen voor anker in Lelystad waar ze niet gelost mochten worden van provincie Flevoland. Eind juli was er één weggestuurd in Veghel waar de brandweer gealarmeerd werd door veevoerfabrikant De Heus aan de Zuid-Willemsvaart.
Zij kreeg een melding dat de partij tarwe fosfine zou kunnen bevatten van een trein uit Polen waar in een andere partij de gevaarlijke stof werd aangetroffen. Volgens bevrachter Rederij De Jong is onduidelijk waarom de waarden in de treinlading uit Oss te hoog waren. Dat zou pas zijn gebleken tijdens het lossen van de Coby in Utrecht.

Fosfineschepen aan de loskade van Graansloot in Kampen.

Gemeente Kampen besloot afgelopen dinsdag de schepen wel toe te laten tot haar aan het water gelegen industrieterrein in het noorden van Kampen. Na overleg met velerlei instanties en omgeven door zeer strenge veiligheidsmaatregelen zijn Coby, Imatra en de Semper Spera vandaag gelost bij Graansloot. Hebo Maritiemservices leidde de operatie de afgelopen weken.
„Het lijkt er warempel op, dat Kampen rekening gaat houden met natuurlijke omstandigheden,” reageert Houkema. „Als dat eerder was geweest, had het tijd, geld en gezondheid gescheeld.” Het gebeuren inspireerde hem tot onderstaand gedicht.

Wind en gif

Eindelijk houdt Kampen
rekening met de wind.
Gif waait weg
uit giftig graan!

Had dat eerder
maar gedaan.
Met heiers bij
vervuilde grond
en een baggeraar
die gifslib vond.

Het vergt soms
even wat geduld.
maar een windwens
bij Kampen wordt
vaak snel vervuld.

Zie ook:
Binnenvaartschepen mogen in Kampen gelost (De Brug)
Natuur in Kampen (gedicht)
Zonder noodzaak blijft Noordweg afgesloten (De Naald – 2018)
Samenwerking Zuiderzeehaven afgerond (2018)
Nocoronabankje in Groene Hart (gedicht)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x