Witte Anjerperkje in Groene Hart geopend

Witte Anjerperkje in Groene Hart geopend

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Kampen volgt landelijk initiatief ter ere van Kamper oorlogsveteranen

In aanloop naar Nationale Veteranendag, zaterdag 25 juni, is vrijdags in het Groene Hart van Kampen een Witte Anjerperkje onthuld. Als eerbetoon aan alle Kamper veteranen die zich vanaf het begin van WO II hebben ingezet voor vredesmissies en de verdediging van Nederland en haar overzeese gebiedsdelen. Burgemeester Sander de Rouwe gaf aan trots te zijn op de actieve veteranenstichting in Kampen die ook acte de présence gaf in de personen van enkele veteranen.

Nederlandse Veteranendag
Op Veteranendag bedankt Nederland haar veteranen die zijn ingezet in heden en verleden. Sinds 2005 wordt dit nationaal evenement georganiseerd op de laatste zaterdag van juni in Den Haag. Een permanente publiciteitscampagne moet daarnaast de erkenning en waardering voor de meer dan 100.000 veteranen in Nederland vergroten. Lokaal, zoals in Kampen, worden er ook Veteranendagen georganiseerd. Voor scholen is het programma ‘Veteraan in de klas’ ontwikkeld.
In 2005 is in Nederland de Witte Anjer geïntroduceerd als waardering voor Nederlandse veteranen. Op speciale evenementen, zoals Anjerconcerten en tijdens de Veteranendag, worden aan de bezoekers anjers uitgedeeld om zo hun waardering voor Nederlandse veteranen te laten zien. De Witte Anjer is een symbool geworden voor erkenning en waardering van veteranen.

Napraten met de veteranen bij het Witte Anjerperkje.

Witte Anjerperkje
In 2019 is het Nationaal Comité Veteranendag begonnen met de oproep aan gemeenten om hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal Witte Anjerperkje dat bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan de Veteranendag. Veel gemeenten gaven gehoor aan deze oproep, waaronder Kampen en Steenwijkerland.
Daar werd donderdag het perkje onthuld bij de voormalige Johan van den Kornputkazerne voorafgaand aan een Veteranenbijeenkomst. In Hattem werd twee weken geleden een perkje onthuld en in Dronten en Elburg staat het op de planning. In geheel Nederland zijn er nu zo’n honderdvijftig Witte Anjerperkjes en zo’n vijftig zitten in de pijplijn.

Paard en wagen kwamen door de Cellebroederspoort tijdens de ceremonie.

Midden in het leven
De Kamper burgemeester en de voorzitter van Stichting Veteranen Kampen spraken een woordje en onthulden daarna bord en perkje. De Rouwe sprak rondom het thema ”midden in het leven staan”. Zijn woorden werden onderstreept door een ambulancesirene op de achtergrond en een passerend paard en wagen met een kersvers bruidspaar (de zoon van Freddy Schinkel – red.).
De anjers in het Kamper perkje voor de Cellebroederspoort hebben een roze gloed waarvoor de ’inkoopdame’ van de gemeente zich verontschuldigde. Ze had tevergeefs stad en land afgezocht naar echte witte anjers. Dat deed niks af aan de ceremonie. De aanwezige veteranen brachten een eregroet en stonden daarna achter het perkje op de ”plaats rust”.

Zie ook:
Indiëkenner ontdekt dertiende omgekomen Indiëganger
Adoptie Kamper oorlogsmonumenten overgedragen
Verspreid over gemeente eert Kampen oorlogsslachtoffers

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x