Dijkgraaf toont begrip voor balende boeren

Dijkgraaf toont begrip voor balende boeren

Natuur, Nieuws 0 Comment

Landelijke commissie stelt officieel watertekort vast

De ingestelde onttrekkingsverboden voor water uit sloten en kanalen worden naar tevredenheid van het waterschap opgevolgd. Bij controles van Waterschap Drents Overijsselse Delta blijken de meeste agrariërs de regels op te volgen. Dijkgraaf Pereboom complimenteert ze want hij begrijpt het effect op hun bedrijfsvoering en opbrengsten. Een landelijke commissie heeft “feitelijke watertekorten” vastgesteld maar er is nog geen sprake van een crisissituatie.

Waterschap
Ter bescherming van de droge dijken stelde het waterschap per één augustus een beweidingsverbod in op alle dijken in haar werkgebied (zie onderaan). Controle daarop leverde de eerste dagen vijftien overtredingen op. De betreffende eigenaren of pachters van dijken zijn alsnog gevraagd hun vee tijdelijk van de dijken te halen. Daarnaast heeft het waterschap onttrekkingsverboden ingesteld. Daarmee wil ze ”verdere daling van de waterpeilen voorkomen en voorraad behouden voor de huidige voortdurende periode van hitte en droogte. De verboden gelden voor onbepaalde tijd maar gelden niet voor het blussen van branden of drinkwater voor vee,” laat plaatsvervangend dijkgraaf Hans Pereboom weten. Hij heeft begrip voor de boeren die balen en hij vindt het ”des te knapper dat de boeren gedisciplineerd meewerken.”

Gemeente Kampen laat uitgedroogde eiken besproeien met grondwater.

Commissie
Na weken van droogte kampt heel Nederland nu met een officieel watertekort, volgens de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling. Het ‘Landelijk Draaiboek Waterverdeling en Droogte’ volgend is zij overgegaan naar fase twee waarmee er nu “feitelijke watertekorten” zijn. Doch pas bij de derde, laatste en dus meest extreme, fase treedt er een landelijke crisissituatie op. Zover is het voorlopig nog niet. Het ministerie van IenM laat weten dat onder andere “blauwalg de kop opsteekt”, zoals beschreven in het artikel over de “kurkdroge dijken” (zie onderaan). “Schepen kunnen door de lage waterstand niet meer optimaal worden beladen,” duidt het ministerie, “en de industrie kan het koelwater in sommige gevallen niet meer kwijt.” Michèle Blom, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, vat de situatie alsvolgt samen: “De kraan blijft aan, maar ik hoop wel dat u hem af en toe uitzet.”

Gemeente
Onderwijl probeert gemeente Kampen de natuur in de stad te redden. Een woordvoerster laat vanuit het stadhuis weten dat haar werkgever ”alles doet wat mogelijk is om struiken en bomen te bewateren en hen daarmee een overlevingskans te geven. Dit doet de gemeente met oppervlaktewater en niet met drinkwater. We komen dus niet in conflict met de oproep van Vitens.” Begin juli riep Vitens haar klanten op “niet-noodzakelijk watergebruik te beperken tijdens de ochtend- en avonduren. Door het waterverbruik te spreiden over de dag, worden klachten voorkomen over lage druk en bruin water.” Een week later liet Vitens weten wel ”meer water door te pompen” maar dat consumenten duidelijk gehoord gaven aan de oproep piekverbruik tegen te gaan. Een boer op Kampereiland heeft zijn pinken (jonge koeien) aan de IJssel staan die daaruit drinken. Samen met eveneens verhitte Kampenaren kunnen ze daar pootje baden.

Aan het IJsselstrandje met zicht op het Kamper stadsfront poedelen mens en dier samen.

Zie ook:
Waterschap wijst nadrukkelijk op kurkdroge dijken
Provincie waakt over Molenbrug

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x