Volop Kamper cultuur tijdens de eerste Hanzenacht

Volop Kamper cultuur tijdens de eerste Hanzenacht

Kunst & Cultuur, Nieuws, Regionaal 0 Comment

Organisatie kijkt terug op geslaagde avond samen met andere Hanzesteden

In het kader van het Hanzejaar 2023 werd zaterdag 14 oktober de Hanzenacht gevierd. Musea, organisaties en kunstenaars maakten er samen een cultuurrijke avond van met tal van exposities en belevingen (performances). Tegelijkertijd werd in de andere acht Hanzesteden in de regio de Hanzenacht gevierd. De organisatie in Kampen blikt tevreden terug.

Hanzeverbond
Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle vieren dit jaar dat zij 800 jaar met elkaar zakelijk verbonden zijn in de Hanze. Hanzesteden Marketing vond de tijd tussen de, al dan niet internationale, Hanzedagen te lang dus zij riep het jaar 2023 uit tot Hanzejaar. Volgens een criticaster lijdt de geschiedschrijving onder deze, al dan niet commerciële, promotie maar de festiviteiten zijn er niet minder om.
In Kampen waren er op zo’n twintig plaatsen zo’n dertig activiteiten. Wethouder Wonink gaf samen met Anne Marth Kuilder (Bibliotheek Kampen) de aftrap in de kerkzaal van de Broederkerk. Kinderkoor QtiesXL had het publiek opgewarmd en na de woorden van Wonink en Kuilder zong het koor Vox Five het Kamper Stedelied.

Cultuurrijk
Van Het Werk in IJsselmuiden tot de Koninkrijkzaal in het Stadspark waren er activiteiten. De skeltertrein naar IJsselmuiden verviel bij gebrek aan bemensing waardoor er bij Het Werk slechts een enkeling kwam opdagen. In de voormalige Koninkrijkzaal van de Jehova’s Getuigen ging Geraart Westerink terug in de tijd met nieuwe digitale composities. Dit viel nog onder het project ’Sporen’. In tegenstelling tot voorgaande weekeinden was dit zondag niet meer te bezoeken.
De overige activiteiten concentreerden zich in de binnenstad, minus de Oudestraat, waar na De Eenhoorn niets te beleven viel. Bij de eenhoorn speelden onder de noemer ’Cinéma’ Sijmen de Jong (piano, zang), Fleur Dikken (cello, contrabas, zingende zaag, zang) en Marjet Spook (zang, viool) filmische composities. In de Lutherse Kerk trad Fox Five op en in het Biermuseum (Huys der Kunsten) traden Henk Jans en Patrick Broekema op.

Henk Jans treedt op tijdens de Hanzenacht in het bierlokaal van het Biermuseum gevestigd in het Huys der Kunsten in Kampen.

Muziekkorpsen
Door de straten marcheerden diverse muziekkorpsen. Tegen het einde van de avond waren ze zelfs te bespeuren achter het glas van de Gouden Zaal van Stedelijk Museum Kampen (SMK). Daar lazen Geraart Westerink en Beau Voerman voor uit eigen werk. Westerink lichtte zijn stadsdichterschap toe in de Schepenzaal en Voerman had gekozen voor de kelder. Daar kon ze haar installatie kwijt van haar afstudeerproject waaronder ze voorlas.

Het Ikonenmuseum was bij kaarslicht te verkennen en zo deden de grootste drie Kamper musea mee. De geopende en actieve musea waren één van de overkoepelende aspecten van de Hanzenacht in de nabije Hanzesteden. Maar zoals de Nieuwe Toren werd verlicht, daar kon geen andere Hanzestad aan tippen. Hanzesteden Marketing, bezoekers en deelnemers kijken tevreden terug op de eerste Hanzenacht.

Beau Voerman leest tijdens de Hanzenacht voor uit eigen (dicht)werk in de catacomben van Stedelijk Museum Kampen.

Zie ook:

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x