Kampen krijgt Energiebank als vierde in Nederland

Kampen krijgt Energiebank als vierde in Nederland

Kamper Kracht, Nieuws, Video 0 Comment

Duurzaamheid en armoedebestrijding belangrijkste drijfveren

Na een oproep van de ChristenUnie, gesteund door GroenLinks, CDA en SGP, krijgt Kampen een Energiebank. Gisteren werd het startsein gegeven op het stadhuis van Kampen dat als vierde plaats in Nederland een Energiebank krijgt. De bijeenkomst in de raadszaal was bescheiden, in schril contrast met de blijdschap van de genodigden en de achterliggende idealen. Armoedebestrijding en duurzaamheid gaan bij de Energiebank hand in hand.

Gesubsidieerde start
In november vorig jaar kreeg de CU-fractie een meerderheid van de gemeenteraad achter zich met het voorstel om een Energiebank op te richten. De Energiebank helpt mensen om het energieverbruik in huis te reduceren. Daarmee wordt de energierekening omlaag gebracht en milieudoelstellingen bevorderd. Kampen heeft het streven om in 2035 energieneutraal te zijn. In april legde de gemeente vijfduizend Euro opzij om een Energiebank op te richten. Arnhem, Rotterdam en Haarlemmermeer gingen Kampen voor. Amsterdam en Tilburg zitten in de pijplijn. De Energiebank werkt met professionele coaches, die op vrijwillige basis mensen adviseren en informeren.

Energiebank Kampen
In Kampen gaat de Energiebank met drie coaches van start. Men wil het rustig aan opbouwen. Om die reden was er geen pers uitgenodigd en slechts een kleinschalige startbijeenkomst georganiseerd. Wethouder Van der Sloot (GL – Duurzaamheid, Armoedebeleid) schetste de milieudoelstellingen van de gemeente maar ook de gemeentelijke inzet op armoedebeleid. Woonlasten blijken vaak zware lasten te vormen en juist zij, voor wie de energiekosten vaak een last zijn, wonen vaak in minder duurzame huizen. Dan komt ook de rol van de verhuurder om de hoek kijken. Namens woningcorporatie Beter Wonen uit IJsselmuiden was er een vertegenwoordiger aanwezig maar DeltaWonen liet het afweten.

Roel Woudstra, bestuurslid landelijke energiebank, sprak ook een kort woordje.

Uitdagingen
Namens Energiebank Nederland sprak kort Roel Woudstra die ”blij en trots” was. Hij hoopt dat het aantal van drie coaches snel een onderbezetting zal blijken te zijn. Wim Westendorp, voorzitter van Energieteam Kampen, had vorig jaar het initiatief genomen, samen met wethouder Van der Sluis (CU – WMO, Sociaal Domein) die ook aanwezig was. Westendorp liet termen vallen als trias energetica en energietransitie, voor welke uitdaging we nu staan. Bij de overgang naar duurzame energie, kunnen de prijzen stijgen. “Trekken dan niet de minder bedeelden aan het kortste eind,” vroeg Westendorp, die veertig jaar in de energiesector heeft gewerkt, zich af. ”Zwakkeren mogen niet de dupe worden,” zei hij krachtig.

Werkwijze
Bij een aanvraag vindt er eerst een intake plaats en wordt een rondgang door het huis gemaakt. Vervolgens worden er maatregelen besproken en eventueel naar financieringsmogelijkheden gezocht. Westendorp benadrukte dat de Energiebank niet voor de mensen op zoek gaat naar een nieuwe energie-aanbieder. Wel kunnen de coaches daarbij de weg wijzen. Er is ook een asielzoekster in opleiding voor coach waarmee de Nieuwe Nederlanders makkelijker bereikt kunnen worden. Uit onderzoek is Westendorp gebleken dat er veel ingangen zijn in Kampen om mensen, die in armoede leven, te bereiken.

De genodigden bij de startbijeenkomst van Energiebank Kampen.

Muntjesautomaat
Met name noemde Westendorp de Facebookgroep ’Rondkomen in Kampen’ om de doelgroep te bereiken. Mensen kunnen zich ook zelf aanmelden of via een hulpverlener. Niet-minima zijn van harte welkom om te sponsoren, opgeleid te worden als coach of om energie te doneren. Bij dit laatste vormen wettelijke beperkingen een struikelblok. Eén ideaal waarnaar gestreefd wordt, is het doneren van resterende (zonne)energie aan de Energiebank. Al geeft dat administratieve rompslomp, technisch is het mogelijk en in Den Haag wordt hiertoe een lobby gevoerd. Vooraf merkte een aanwezige op dat zij meer en meer bespaart nu de kinderen één voor één het huis uitgaan. Irma van der Sloot sloot daar later onbedoeld op aan toen ze in de wandelgangen vertelde voor haar rijke kinderschare de aanschaf overwogen te hebben van een muntjesautomaat bij de douche.

Zie ook:
Energiebank Kampen
Armoede buiten gemeente om op de kaart gezet
eeTze vervolgt in ’Het Lokaal’ met Sterk IJsselmuiden
Minikronieken Verhalenhuis naderen hun voltooiing
Joseph Wresinski Cultuur Stichting zet indrukwekkende voorstelling neer


Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x