Kasper Haar herontdekt schilder Bruins in Kamper Almanak 2023

Kasper Haar herontdekt schilder Bruins in Kamper Almanak 2023

Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Almanaktraditie vindt doorgang dankzij overname door HV Jan van Arkel

In het jubileumjaar van Historische Vereniging ’Jan van Arkel’ maakt de Kamper Almanak een historische ontwikkeling door. Het SNS Historisch Centrum heeft zich teruggetrokken en de 89e editie van hèt cultureel jaarboek van Kampen wordt een ’particuliere’ uitgave. Dankzij een toegewijde redactie en dito auteurs en cofinanciers wordt vandaag een Kamper Almanak uitgegeven als vanouds met talloze nieuwe onderwerpen.

Handelen
„Soms moet je handelen,” sprak Herman Broers veelzeggend bij de presentatie. In besloten kring werd de 89e editie van de Kamper Almanak gistermiddag gepresenteerd. Niet meer in het Walkate Archief dat opgeheven wordt met het opheffen van het historisch centrum van de Volksbank, voorheen SNS Bank, maar ditmaal in de Stadskazerne. Handelen heeft de HV ’Jan van Arkel’ gedaan (zie onderaan).
Het resultaat mag er wezen: een jaarboek dat zich richt naar de traditie en een reguliere omvang kent. Dat is minder dan de voorgaande editie waarin nog snel alles op de plank werd opgenomen. Het streven dit jaar naar 400 pagina’s is gehaald met 416 pagina’s en bekende rubrieken als Etalage, Uitgelicht en het jaaroverzicht zijn behouden gebleven. Plus vele historische bijdragen waaronder die van Kasper Haar. De man die alles weet van het Kamper lijntje, haalt de kunstzinnig schilder Egbert Jan Bruins (1869-1933) uit de vergetelheid.

Sporen
Bij de restauratie van het monumentale stationsgebouw van Kampen kwamen in de hal en wachtkamers schilderingen tevoorschijn van Egbert Jan Bruins. In zijn tijd, rond de vorige eeuwwisseling, was hij een bekende Kamper schilder die landelijke prijzen won met zijn fraaie decoratiewerk. In de oude foyer van de Stadsgehoorzaal ontdekte Kasper Haar ook decoratiewerk van Bruins. Zo ontdekte Haar nog meer sporen van de in vergetelheid geraakte schilder die prestigieuze opdrachten in de wacht sleepte.
Tamarah de Groot haalt in haar historische bijdrage de studententijd naar boven van Kampenaren aan de universiteit van Leiden in de 16e, 17e en 18e eeuw. Geraart Westerink, een oudgediende bij de Kamper Almanak is één van de vrijwilligers die de redactie trouw is gebleven. Hij haalt het leven en werk van Emile Moulin (1875-1938) uit de mottenballen. Een bijzondere (want niet exclusief) historische bijdrage handelt over het ontstaan van de ruimtelijke ontwikkeling van Brunnepe sinds de middeleeuwen. Dit is ooit eerder gepubliceerd maar kreeg toen onverdiend weinig aandacht, aldus Herman Broers bij de presentatie.

Kort interview van HV-voorzitter Herman Broers met auteur Kasper Haar.

Uitgifte
Op het moment dat Sinterklaas voet aan wal zet bij het Van Heutszplein, start de uitgifte van de Kamper Almanak aan de andere kant van de Oudestraat. Zaterdag 18 november 2023 om 10u00 heeft Boekhandel Bos (The Readshop) een balie ingericht waar leden van de Historische Verenging met een plusabonnement hun exemplaar kunnen afhalen. Ze mogen er maximaal twee bijkopen voor €15 per stuk. Vanaf vandaag kunnen andere belangstellenden een exemplaar in de winkel kopen voor €20.
Wethouder Richard Boddeus nam vrijdagmiddag met blijdschap het eerste exemplaar in ontvangst. Door de overgang is deze editie laat verschenen maar achteraf gezien wort deze verlate uitgiftedatum aangehouden, vertelde Broers. De uitgifte in de vakantiemaand juli was ongelukkig. Volgend jaar is de uitgifte gepland op 31 oktober. Met de keuze voor de Almanakuitgifte op Wereldspaardag wordt de verbinding gelegd met de SNS Bank en is de cirkel rond.

Zie ook:

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x