Sail Kampen 2018 zonnig van start

Sail Kampen 2018 zonnig van start

Nieuws 0 Comment

Business Event, vlootschouw en muziekoptredens vullen eerste dag

Het als grootste Paasevenement van Nederland aangekondigde Sail Kampen 2018 is vrijdag onder een stralende zon begonnen. Voor de officiële opening met de vlootschouw, vond ’s middags een zogenaamd Business Event plaats. Daarna krioelde het tijdens de vlootschouw op de IJssel met schepen en op de wal met mensen. ’s Avonds waren er verspreid door Kampen diverse muziekoptredens. De zon hield zaterdagmiddag ook nog stand.

Business Event
”Sail 2018 is een (commerciële) kopie van de Hanzedagen” volgens criticasters. Het voorprogramma van Sail zou hiervoor illustratief genoemd kunnen worden. Want zoals het bij Internationale Hanzedagen (zie onderaan) een verplicht onderdeel is, zo startte ook Sail met een zakelijk congres. Het thema ’duurzaamheid’ was eveneens overgenomen en aangevuld met ’circulaire economie’. In de Grote Zaal van de Stadsgehoorzaal opende Vuur en Vlam het congres met het spetterende waterballet dat ze tijdens de Hanzedagen op de stoep van de Stadsgehoorzaal hadden uitgevoerd. Burgemeester Koelewijn leidde de middag in en gaf de microfoon door aan André van der Zee. Deze dagvoorzitter ging met Heico van der Blonk, lector duurzame en circulaire economie op Windesheim in dialoog over het thema. Ter verluchtiging beeldde een acteur het gesprokene uit.
Na een lange netwerkpauze werd het thema besproken in een panel met gedeputeerde Eddy van Hijum, wethouder Geert Meijering en twee Kamper ondernemers. Dit werd afgesloten met het aanbieden van een manifest. Toen stroomde de zaal pas echt goed vol en kwam Hans Bouscholte vertellen over de Volvo Ocean Race, waaraan hij zelf ook meegedaan heeft. De verhalen en beelden van deze zware zeilrace over de wereldzeeën sloot mooi aan op Sail. De presentatie werd afgesloten met een filmpje, opgenomen tijdens de race op één van de miljoenen kostende boten. De zware ontberingen werden hilarisch vertoond onder het mom van ”zomaar een dag op kantoor”. Menig ondernemer gaf daarna, na het zien van het filmpje, in de wandelgangen aan lachend aan blij te zijn met ”saai van negen tot vijf echt op kantoor te zitten”.

Twee matrozen heetten de deelnemende ondermers aan het Business Event welkom bij de ingang van de Stadsgehoorzaal.

Vlootschouw
Om zes uur begon Sail 2018 officieel. Met een vlootschouw die op de IJsselkade werd afgenomen door burgemeester Koelewijn en Commissaris van de Koning Boele Staal en Bart-Jan Gardebroek, vicevoorzitter van Sail Kampen. Om hen heen stond het publiek, dat als één lint over de Stadsbrug doorliep naar de Spoorkade aan de overzijde van de IJssel. Sommigen hadden op het strandje ene plek gezocht waarmee de belangstelling massaal was. Een marinevaartuig, de Adelaar en de Aphrodite sloten de stoet schepen af die natuurlijk vooraf gegaan werd door de Kamper Kogge. In totaal namen 42 schepen deel, historische schepen of replica’s van schepen uit de VOC- en Hanzetijd. De Halve Maen, met als standplaats Hoorn, had al een paar dagen eerder afgemeerd aan de IJsselkade. Deze replica van een VOC-schip uit de 17e eeuw was gedurende de hele Sail een blikvanger. Coördinatie van de schouw ontbrak en het vormen van één linie liep lastig en rommelig. ”Deels komt dat omdat de schepen uit veiligheid moeten uitwijken,” licht organisator Gerrit van der Veer toe, ”maar daar heeft het publiek niets van gemerkt.” De Veerman van Kampen, tot voor kort van Van der Veer, voer tussen de schepen van de schouw door. Deelnemers aan het Business Event voeren mee met de Stedemaegt en de Antigua uit Elburg. Anderen konden tegen betaling meevaren op de Abel Tasman, als ze niet zelf voeren of iemand kenden op de deelnemende schepen. De Maarten en de Scheelenkuhlen lieten veelvuldig hun stoomfluit horen.

Voor de Stadsbrug werd gekeerd voor de vlootschouw.

Muziekoptredens
Door heel Kampen heen waren er vrijdagavond muziekoptredens, met het hoofdpodium in een enorme tent op het plein voor het gemeentehuis. Topact was de Edwin Evers Band. De Marinierskapel speelde zelf en met gastzangeressen. Deze muziekoptredens gaan de andere dagen van Sail ook door, evenals de kraampjes op de IJsselkade, naast doorlopende activiteiten als het ridderspektakel op de Koornmarkt en nautische demonstraties bij de IJssel. Op de Koggewerf is van alles te doen en zo is er langs de hele IJssel, van bovenstrooms tot benedenstrooms, veel te zien en te beleven. Op de toegang, die drie Euro bedraagt voor alle dagen van het evenement, wordt streng toegezien door beveiligers en een grote groep studenten van de Beveiligersopleiding in Zwolle. Dit komt niet altijd gastvrij over en toeristen, die per fiets wilden passeren, werden weggestuurd. Zo trad er ook al een ernstige storing op met de automaten waarmee voor alle consumpties, en soms activiteiten op het terrein, muntjes gekocht moeten worden. Sommige bezoekers draaiden om bij de ontdekking dat er niet met muntgeld betaald kon worden. Maar wie zich niet om munten of muntjes bekommert, kan zijn hart ophalen aan klein, mooi straattheater en kermisattracties. Of natuurlijk, waar het bij Sail om draait, het nautisch gebeuren. Kampen dompelt zich even onder in de vervlogen tijden waarin het een zeevaardersnatie was.

De Marinierskapel speelde in de grote feesttent op het Burgemeester Berghuisplein.

Zie ook:
Sail Kampen 2018 belooft groots te worden
Klimaat centraal thema tijdens Hanzecongres (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x